Štádia Alzheimera


 Pokiaľ vašich blízkych zasiahne Alzheimer, je nutné sa prvé s touto poruchou, chorobu oboznámiť. Poznať jej štádia, možné druhy liečenia. Alzheimer je choroba, ktorá sa nevyskytuje len výhradne v seniorskom veku. Rozvoj je naozaj takmer neviditeľný, veľa ľudí si ho všimne až neskôr najmä deti, ktoré s rodičmi už nežijú.

Štádiá:

Bez poškodenia – Najnebezpečnejšie čo sa môže stať. Výsledky u doktora nepreukazujú žiadne negatívne výsledky, strata pamäte nie je.

Slabé zhoršenie – Človek samovoľne začne pociťovať poruchu vypadávanie pamäti – je si toho vedomý. Počas fungovania však nezistíte žiadne väčšie výpadky pamäte.

Slabé zhoršenie – Rodina či priatelia si môžu všimnúť mierne výpadky pamäte. V tomto štádiu je pri návšteve doktora zistené určité príznaky demencie. Toto štádium zahŕňa výpadok mena, miesta, slova, problémy s pamätaním si nových ľudí. Medzi ďalšie už často badateľné a psychicky ťaživejšie môžeme zaradiť strácanie či prekladanie cenných vecí či problém s organizovaním práce a voľného času.

Mierne zhoršenie – Toto štádium zahŕňa už jasné výsledky u doktora. Medzi primárne zhoršenia môžeme zaradiť pamätanie nedávnych udalostí, zabúdanie osobných zážitkov, náladovosť, príznačná nervozita, problémy s vykonávaním komplexných úloh, problém s počítaním, hoci veľmi jednoduchým ( i do desať).

Stredne ťažké poškodenie – V štádiu stredne ťažkého zhoršenia sú výpadky myslenia, osobných zážitkov, mien či samotnej pamäte naozaj zreteľné. Osoba trpiaca piatym štádiom si vyžaduje už dennú opateru – nie je schopná vykonávať všetky základné aktivity sama. Nastávajú výpadky pamäte vlastného mena, adresy, úplná dezorientácia ktorá často vedie k únikom z vlastného domu, vyžaduje si asistenciu pri jedení a základných hygienických potrebách.

Ťažké zhorčenie – Je to predposledným štádiom. Stráca vedomie o okolnostiach či udalostiach dejúcich sa v jeho bezprostrednom okolí, nevie si spomenúť na priebeh svojho života, častá aktivita počas noci a prespané dni (vymenený režim).

Veľmi ťažké zhoršenie – Človek trpiaci siedmym a najťažším štádiom opakuje frázy, nedokáže si spomenúť na najbližších ľudí, svoje meno, adresu.