Skolióza


Chrbtica predstavuje oporu pre celé telo, zabezpečuje jeho pohyb a tvorí ochranné púzdro pre celú miechu. Z toho vyplýva, že akákoľvek porucha chrbtice znamená problém, ktorý ovplyvňuje celý náš organizmus. Jedným z dôvodov, prečo chrbtica nemusí fungovať tak, ako by mala, je práve skolióza. Tá sa zvyčajne definuje ako deformita chrbtice, pri ktorej dochádza k jej vychýleniu do strany na jednom alebo viacerých miestach naraz. Takéto vychýlenie spôsobuje najmä bolesti chrbta a iné zdravotné problémy. Skoliózu môžeme deliť na štrukturálnu (zakrivenie chrbtice je podmienené štrukturálnymi zmenami a rotáciami stavcových tiel, príp. asymetriou časti stavca) a neštrukturálnu. Neštrukturálna skolióza nemá anatomický podklad priamo v chrbtici, stavce nie sú deformované. Podmienená je sekundárnymi vplyvmi – napr. skrátenými svalmi na bedrách, rozdielnou dĺžkou dolných končatín, zošikmením panvy a pod. Najjednoduchší spôsob, ako možno laicky spoznať skoliózu, je pomocou zraku. Vyšetrovaný má vyzlečené tričko a na jeho chrbtici je zrejmé neprirodzené vychýlenie určitej skupiny stavcov do strany (v tvare C alebo S). Ďalej je zrejmé vyvýšenie jedného ramena oproti druhému. Inou možnosťou vyšetrenia je dotyčného požiadať o predklon, pri ktorom sa u skoliotika ukáže na jednej strane chrbtice výrazné vyvýšenie oproti druhej strane – tzv. paravertebrálny val. Bočné zakrivenie zhoršujúcej sa skoliózy môže spôsobiť, že rebrá na jednej strane tela vystupujú viac. Skoliózu si u možno všimnúť aj vďaka oblečeniu, tričká na pacientovi so zakrivenou chrbticou nezvyknú správne sedieť.

PRÍZNAKY

·  hlava mierne vychýlená zo stredovej osi tela

·  nerovnomerné ramená, jedno je vyššie

·  jedna lopatka sa zdá byť výraznejšia, než druhá

·  vykrivený driek

·  jedno bedro je vyššie než druhé

·  skrátený trup

PREVENCIA

Zo všeobecného hľadiska určite našej chrbtici neprospieva jednostranná a dlhodobá statická záťaž. U detí by sme určite mali eliminovať nosenie aktovky na jednom ramene a nevhodný asymetrický sed pri počítači. Odporúča sa zásadným spôsobom pohybovú aktivitu neobmedzovať, práve naopak budovať si pevné svalstvo a dobrú kondíciu.

DIAGNOSTIKA A LIEČBA

Všeobecný lekár najskôr zrakom a hmatom vyšetrí chrbticu, rebrá, boky a ramená pacienta. Stupeň skoliózy môže zmerať špeciálnym nástrojom, ktorý určí mieru zakrivenia. Následne pacienta odporučí k odborníkovi na ortopédiu. Ten odporučí najvhodnejší spôsob liečby a bude dohliadať na jej priebeh. Tvar, smer, umiestnenie a uhol zakrivenia môžu lekári stanoviť a priebežne sledovať zobrazovacími metódami – röntgenom, CT alebo magnetickou rezonanciou. Pri vážnejších formách skoliózy je potrebné aj spirometrické vyšetrenie, ktorým sa kontroluje činnosť pľúc. Pacienti s mierne zakriveným chrbtom podstupujú konzervatívnu liečbu. Prospejú im cviky na uvoľnenie a strečing skrátených svalov, ako aj posilňovanie oblasti brucha a lopatiek. Majú želaný účinok v prípade, že sa pri nich dodržiava správne držanie tela. Precvičovanie by preto mal v úvode skontrolovať odborník. Zo športov sú ideálne joga, gymnastika či plávanie.