Sezónne depresie


Len málokto z nás sa teší na sivé dni a dlhé večeri počas jesene a zimy. Väčšina ľudí sa cíti oveľa lepšie v letnom období, kedy sú dni dlhšie, plné slnka a teplé. Chodia viac na čerstvý vzduch, aktívne sa venujú pohybu a nejedia tak veľa. Viacerí znášajú prechod leta do zimy veľmi ťažko – ide o niečo viac, ako len o obdobie spojené s nostalgiou a smútkom. Takáto zmena dokáže zmeniť osobný prerod od šťastnej a vyrovnanej osoby, ku človeku skoleného stresom a depresiami. Ranné vstávanie sa mení na čoraz väčší boj, jedlo sa stáva takmer jediným potešením a depresívna nálada by sa dala krájať. Za naše negatívne naladenie môžeme viniť hormón melatonín, ktorý je produkovaný iba v tme a je citlivý na svetlo.  Počas dlhých letných dní je jeho produkcia výrazne blokovaná, pretože noci sú krátke. Tí, ktorí často trpia sezónnymi depresiami, by mali stráviť minimálne 2 hodiny denne v slnečnom prostredí, kým sa ich stav znormalizuje. Pomôcť nám môžu aj nasledujúce metódy:

Vychutnajte si ranné slnko

Pokúšajte sa vstať ráno pokiaľ možno najskôr. Najviac ranného slniečka je medzi 6. – 8. hodinou ráno. Vychutnajte si v pohodlí domova raňajky, pokiaľ možno , sadnite si k oknu, otvorte ho a pustite do miestnosti čerstvý ranný vzduch. Pre tých aktívnejších je vhodná ranná vychádzka. Energiu dodá aj krátka 20 minútová. Pokiaľ nepracujete z domu, vyberte sa do práce peši, ak je vo blízkosti vášho domova. Ak dochádzate dopravnými spojmi, vystúpte o niečo skôr a načerpajte slnečnú energiu ešte zrána, pretože v kancelárskych priestoroch má umelé svetlo hodnotu len 10% z toho slnečného.

Obmedzte konzumáciu alkoholu a kávy

Mnoho ľudí sa snaží svoje problémy s depresiami riešiť práve týmto spôsobom. Aj keď kofeín predstavuje krátkodobú stimuláciu, je na druhej strane pôvodcom stavov úzkosti. Rovnako klamlivé je to s alkoholom – stavy depresie len prehlbuje.

Pravidelný pohyb

Okrem toho, že nás telesná aktivita prinúti sa vybrať na ranné slnko, rovnako nám dáva ten sebaistý pocit, že máme všetko pod kontrolou – ľudia trpiaci depresiami majú sklony k nečinnosti. Pohyb s určitosťou zabraňuje takejto ťažobe, malátnosti.

Jedzte vonku

Vôbec nezáleží na tom, či sa rozhodnete takto raňajkovať, dáte si chutnú ovocnú desiatu, obed s rodinou či poobednú šálku teplého čaju. Počas pracovného týždňa si doprajte počas obedovej prestávky jedlo vonku, pokiaľ možno na slniečku. Sila svetla a slnečných lúčov na náš organizmus má priaznivé účinky aj počas zamračeného dňa.

Zachovávajte si pevný režim

Pomáha to pri nastavení našich vnútorných, telesných hodín. Je veľmi dôležité, aby sme každý večer líhali do postele v rovnaký čas a ráno vstávali tiež v tom istom čase.

Vpustite ku vám slnko

Niektorí ľudia žijú v príbytkoch, ktoré sú mimoriadne tmavé. Tu je jednoznačným riešením vyťahovať žalúzie počas dňa, keď svieti slnko. Uvidíte, že o pár dní pocítite na sebe pozitívnu zmenu.

Nech už vyskúšate čokoľvek, nezabúdajte byť vytrvalí a trpezliví. Zlepšenie nálady, viac energie a úsmev sa s určitosťou pri vašej snahe dostavia. Prvým krokom je už samotné uvedomenie a snaha popasovať sa s prekážkami. Za naše duševné zdravie to rozhodne stojí.