Severská chôdza – obľúbená pohybová aktivita seniorov


Medzi odporúčané pohybové aktivity pre seniorov patria vytrvalostné aktivity ako je chôdza, poklus či beh. Dnes sa pozrieme na chôdzu trochu inak. Čo raz vyšší počet seniorov získava náklonnosť k pohybovej aktivite tohto druhu. Zapája sa pri nej až 90 % svalov ľudského tela.

Severská chôdza

Hovoríme o chôdze  s paličkami alebo taktiež Severskej chôdzi. Pri tejto prechádzke dokáže starší človek nielen urobiť niečo pre svoje zdravie,  pre svoju myseľ, ale taktiež dokáže aj spáliť nejaké kalórie. Konkrétne 288 kalórií za 30 minút chôdze. Po pár hodinách chôdze s paličkami dochádza u starších ľudí vďaka takejto prechádzke k zmene ich osobnosti a získaniu dôvery vo vlastné sily.

Pri vykonávaní severskej chôdze sa aktivujú metabolické procesy, ktoré podporujú zníženie hodnôt cukru v krvi, preto je táto aktivita vhodná pre osoby s cukrovkou 1. a 2. typu. Táto chôdza je vhodná pre všetky vekové skupiny, pre ľudí s nadváhou aj s poruchami zdravia. Skvelé na tomto športe je to, že je možné ho vykonávať celoročne. Je to pohyb pri, ktorom si starší ľudia dokážu zlepšiť svoju kondíciu, telesnú zdatnosť a psychickú stránku vďaka prírode, ktorá pôsobí ako balzam na dušu.

Je to pohyb pri, ktorom si starší ľudia rozvinú kondíciu, telesnú zdatnosť a psychickú stránku vďaka prírode, ktorá bude ako balzam na dušu. Táto cyklická pohybová aktivita dokáže rozvinúť vytrvalosť, silu aj koordináciu. Teda všetko čo starší človek potrebuje rozvinúť.

Výhodou severskej chôdze je, že si každý sám môže nastaviť intenzitu zaťaženia. Keď sily dochádzajú spomalíte, pokocháte sa krásami prírody a keď sily znovu načerpáte môžete pridať do kroku.

Príklady pohybovej aktivity severskej chôdze
  • Frekvencia zaťaženia: 2-3 týždenne
  • Intenzita zaťaženia: stredná intenzita (tak, že dokážete plynulo hovoriť)
  • Čas: 30 – 60 minút (záleží na veku, zdraví a kondícii)
  • Výrazné zmeny vo zdravotnom stave: po 4-6 týždňoch
Aké zlepšenia zdravia severská chôdza prináša? Pri pravidelnom vykonávaní severskej chôdze dochádza k zlepšeniu:
  •  činnosti srdcovo-cievnej sústavy
  •  zvýšeniu maximálnej spotreby kyslíka
  •  zlepšeniu schopnosti ventilácie pľúc
  •  zlepšeniu telesnej zdatnosti a pohybovej výkonnosti

Na severskej chôdzi je výhodné to, že môžete vykonávať pozitívnu činnosť pre svoje zdravie iba tým, čo robíte každý deň. A to je chôdza. Pri tejto pohybovej aktivite si môže každý vychutnávať energiu a krásy prírody podľa toho ako sa Vám chce.