Šesť vecí, ktoré by ste mali vedieť o mozgovej mŕtvici


 Približne 600 000 nových ľudí v USA každý rok ochorie na mozgovú mŕtvicu. Práve táto choroba je považovaná za hlavnú príčinu dlhodobej práceneschopnosti u dospelých ľudí. Dobrou správou však je, že existujú riešenia, ktoré môžu výrazne znížiť škody, ktoré mŕtvica spôsobí. Podstatné však je príznaky nastupujúcej mŕtvice rozpoznať a dostať daného človeka čo najrýchlejšie do najbližšej nemocnice. Lekárska pomoc do 1 hodiny od rozpoznania týchto príznakov môže človeku zachrániť život.

Aby ste príznaky mozgovej mŕtvice dokázali rozpoznať čo najrýchlejšie a hlavne, aby ste sa tejto chorobe dokázali vyhnúť prinášame Vám 5 dôležitých informácií, ktoré by ste mali o mozgovej  mŕtvici vedieť.

1. Čo je to mozgová mŕtvica?

Mozgová mŕtvica, ktorá je niekedy nazývaná aj „útok na mozog“ nastáva hneď ako dôjde k prerušeniu toku krvi do mozgu. Keď dôjde k mŕtvici, mozgové bunky začnú bezprostredne umierať, pretože sa zastaví prívod kyslíka a živín, ktoré mozog potrebuje pre svoje správne fungovanie.

2. Čo spôsobuje mozgovú mŕtvicu?

Existujú dva hlavné druhy mozgovej mŕtvice.

Prvý druh sa nazýva ischemická mŕtvica. Tá je spôsobená krvnou zrazeninou, ktorá blokuje cievy alebo tepny v mozgu. Približne 80% všetkých mozgových mŕtvic je ischemických. Druhý druh je známy, ako hemoragická mŕtvica. Tá je spôsobená, že cievy v mozgu prasknú a následne nastane krvácanie do mozgu. Tieto mozgové mŕtvice tvoria približne 20% zo všetkých mozgových mŕtvic ku ktorým dochádza.

3. K akým postihnutiam môže dôjsť po mozgovej mŕtvici?

Aj, keď je mozgová mŕtvica ochorenie mozgu, môže mať vplyv na fungovanie celého tela. Môže sa to prejavovať rôznymi príznakmi. Ochrnutie, problémy s myslením, ťažkosti s rozprávaním a rovnako tak môže dochádzať k emočným problémom. Títo pacienti môžu po mozgovej mŕtvici taktiež pociťovať bolesť alebo necitlivosť.

4. Aké sú príznaky mozgovej mŕtvice? Príznaky mozgovej mŕtvice sú zreteľné, pretože k nim dochádza rýchlo:
  • Náhla znížená citlivosť alebo slabosť tváre, rúk alebo nôh (zvlášť na jednej strane tela).
  • Náhly zmätok, problémy s rozprávaním alebo porozumením.
  • Náhle problémy videnia u jedného alebo u oboch očí.
  • Náhle problémy s chôdzou, závrate, strata rovnováhy alebo koordinácie.
  • Náhla silná bolesť hlavy bez známej príčiny.
5. Prečo je potrebné konať rýchlo?

Ischemická mŕtvica, ktorá patrí k najbežnejším typom mozgovej mŕtvice, môže byť liečená liekom nazvaným t-PA. Ten rozpúšťa krvné zrazeniny, ktoré zabraňujú prietok krvi do mozgu. Čas, kedy je potrebné začať liečbu po mozgovej mŕtvici sú tri hodiny. Je však potrebné dostať pacienta do nemocnice do 60 minút od kedy k mozgovej mŕtvici došlo.

6. Ako zabrániť vzniku mozgovej  mŕtvice?

Najlepšia liečba, ako mozgovej mŕtvici zabrániť je prevencia. Existuje niekoľko rizikových faktorov, ktoré zvyšujú riziká vzniku mozgovej mŕtvice:

  • vysoký krvný tlak,
  • ochorenie srdca,
  • fajčenie,
  • cukrovka,
  • vysoká hladina cholesterolu.

Keď fajčíte, prestaňte. Keď máte vysoký krvný tlak, srdcové choroby alebo cukrovku, či vysoký cholesterol, držte ich pod kontrolou. Dokážete tak výrazne znížiť riziko mozgovej mŕtvice.