Šesť varovných príznakov začínajúcej cukrovky II. typu


 Počet ľudí s ochorením na cukrovku dnes vo svete dosahuje doslova epidemických rozmerov. Táto choroba postihuje čoraz viac a viac ľudí v mladšom veku.

Cukrovka I. typu postihuje 5 % všetkých ľudí, ktorí trpia cukrovkou a vyskytuje sa väčšinou u ľudí mladších ako dvadsať rokov. U tohto typu cukrovky pankreas produkuje nedostatočné množstvo inzulínu, ktoré je potrebné pre udržanie normálnej hladiny glukózy (cukru v krvi) v krvi.

Drvivá väčšina ľudí s cukrovkou však trpí ochorením cukrovky II. typu. Ten sa vyznačuje hyperglykémiou (nadbytkom cukru v krvi) a inzulínovou rezistenciou (odolnosťou). Tento typ cukrovky tak môže spôsobiť nielen stratu zraku, ale taktiež aj zlyhanie obličiek, poškodenie nervov, kardiovaskulárne choroby, zvýšené riziko infekcií a spomalené hojenie rán, ktoré môžu neskôr viesť v niektorých prípadoch až k amputácii.

Príznaky cukrovky II. typu

Medzi najčastejšie príznaky cukrovky II. typu patrí zvyšujúci sa smäd a časté močenie. Prebytok glukózy v krvi totiž nasáva vodu z tkanív a núti vaše telo k vyššiemu príjmu tekutín. Cukrovka II. typu sa mnoho rokov žiadnym spôsobom nemusí vôbec prejavovať a to až do doby, než sa ukážu počiatočné príznaky tohto ochorenia. Patria medzi ne:

1. Chrípková únava

Pocit letargie, únavy a chronickej slaboty môže byť príznakom cukrovky II. typu. Keď vaše telo nedokáže správne spracovať cukor bude dochádzať k chronickému pocitu nízkej energie.

2. Chudnutie alebo priberanie na váhe

Vzhľadom k tomu, že sa vaše telo snaží dohnať stratené tekutiny a energiu, môžete jesť viac. Rovnako tak však môže dôjsť aj k opaku. Aj napriek tomu, že sa stravujete ako obvykle, chudnete, pretože vaše svaly nemajú v krvi dostatok glukózy.

3. Rozmazané videnie

Nadmerné hladiny cukru v krvi vyťahujú tekutiny zo šošoviek vašich očí, ktoré ovplyvňujú vašu schopnosť sústrediť sa. Keď sa váš zrak znateľne zmení za krátku dobu, ihneď vyhľadajte lekára.

4. „Boľačky“ ktoré sa hoja pomaly alebo časté infekcie

Infekcie močových ciest sú obzvlášť problémom u starších ľudí.

5. Necitlivosť a brnenie končatín

Znížený krvný obeh môže spôsobiť neuropatiu (poškodenie nervov). Môže dochádzať k napríklad k pálivej bolesti v nohách alebo v rukách.

6. Ochorenie ďasien

Dávajte si pozor na zvýšené problémy so zubami a infekciami v ústach. Diabetes II. typu môže spôsobiť začervenanie ďasien, ktoré vedú k zápalu a môžu tak vážne ohroziť vaše zuby.