Šesť varovných príznakov depresie u seniorov


 Nedávne výskumy ukázali, že až 15 % starších ľudí trpí depresiou a okrem toho ďalších 25 % uvádza, že trpí pretrvávajúcimi pocitmi smútku.

Aj keď je pre človeka prirodzené zažiť nejaký pocit smútok tvárou v tvár veľkých životných zmien, klinická depresia nezmizne sama o sebe a trvá niekoľko mesiacov. Je potrebné, aby ju liečil odborník. Ak máte podozrenie, že váš starý rodič, rodič alebo blízka osoba trpí depresiou venujte pozornosť týmto šiestim zdravotným ukazovateľom.

Podráždenosť

Pamätáte si, že bola vaša stará mama alebo mama šťastným človekom? Teraz je mrzutá a veľmi rýchlo ju nahnevajú maličkosti? Pozor na to. Náhle zmeny nálady môže mať na svedomí depresia.

Strata sebaúcty

Lekári a odborníci tvrdia, že jedným z najvýraznejších príznakov depresie u starších ľudí je prejav nedostatku hrdosti na svoj osobný vzhľad. Je možné, že vaša stará mama prestala nosiť make-up alebo sa váš starý otec prestal sprchovať.

Sociálne odlúčenie

Chodili ste na obed k starej mame každý víkend, ale teraz počúvate výhovorky o tom, prečo to už nie je možné? Starší ľudia s depresiou majú tendenciu brať na seba „mentalitu pustovníka,“ zavrieť sa doma pred svetom a vyhnúť sa tak sociálnemu kontaktu.

Zvýšená bolesť

Podľa lekárov je jedným z najčastejších mýtov depresie názor „je to len v mysli.“ Depresia má v skutočnosti moc zosilniť fyzickú bolesť.

Nedávna choroba alebo chirurgický zákrok

U starších ľudí, ktorí sa zotavujú zo závažnej choroby alebo chirurgického zákroku existuje oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku depresie ako u mladších ľudí. Podľa výskumov až 15 % ľudí, ktorí sú prepustení z nemocnice odchádzajú domov s depresívnymi symptómami.

Nedávna strata blízkej osoby

Podľa lekárov je nástup depresie po úmrtí blízkeho človeka bežný. U seniorov však oproti mladším ľuďom existuje oveľa vyššie riziko, že tejto chorobe prepadnú.  50% starších ľudí, ktorí trpia depresiou sa nakoniec uzdraví sama bez akéhokoľvek lekárskeho zásahu. V prípade, že však váš starší rodinný blízky vykazuje príznaky tejto choroby nemali by ste váhať s vyhľadaním lekárskej pomoci.

Podľa lekárov častejšie starších ľudí s depresiou do ordinácie privedú ich rodinní príslušníci, ako by tam prišli oni sami. Toto konštatovanie je pozitívne hlavne z dôvodu, že podľa výskumov, seniori ktorí majú podporu vo svojich blízkych vykazujú väčšiu šancu dostať sa z depresie, ako tí ktorí sú vystavení tomuto problému sami.