Sedem tipov čo robiť, keď rodičia nepočúvajú svoje dospelé deti


 Keď sme ešte boli malými deťmi, naši rodičia nám často kládli na srdce, aby sme počúvali ich rady. Čo však robiť, keď sme už teraz dospelí a oni nechcú počúvať práve naše rady? V dospelosti prídeme na to, že náš otec nemusí vždy vedieť najlepšie ako šoférovať auto, ako sa stravovať, aké lieky užívať atď.

Čo teda robiť, keď chceme našim rodičom pomôcť, ale oni nás nechcú počúvať?

O tom je tento článok.

Podľa výskumu na Penn State University v New Yersey si 77% dospelých ľudí myslí, že ich rodičia sú tvrdohlaví a nechcú prijať rady alebo pomoc s každodennými problémami.

Čo teda robiť, keď vaši rodičia odmietajú vašu pomoc?

Tu sú rady odborníkov:

1. Snažte sa pochopiť ich motiváciu a ich správanie – snažte sa pýtať sami seba: Nechcú moji rodičia prijať pomoc pretože tým chcú ukázať svoju nezávislosť alebo je to tým, že sú zmätení alebo v depresii? Z čoho majú strach?

2. Rozhodnúť sa, aká dôležitá vec to je – je to otázka bezpečnosti, alebo je to iba niečo čo vás hnevá aj, keď je to bezvýznamné? Zamyslite sa nad tým.

3. Môžu za to deti (vy) alebo vnúčatá –  ak váš rodič nechce zmeniť svoje správanie kvôli sebe, urobil by to pre niekoho blízkeho? Podľa lekára Roberta Kane môže napríklad váš rodič prestať s fajčením z toho dôvodu, že to ohrozuje zdravie jeho vnúčaťa (vášho dieťaťa).

4. Myslite dopredu – existuje vo vašom živote nejaký míľnik, ktorého sa váš rodič chce zúčastniť? Svadba, promócie alebo výročie? Ak áno, motivujte ho ním.

5. Nájdite odborníka pre svoje pocity – ak máte zlosť, že váš otec nechce počúvať vaše rady alebo prijať vašu pomoc, poraďte sa s odborníkov (lekár, terapeut), priateľom, súrodencom ešte predtým ako sa stretnete s vašim rodičom.

6. Zaobchádzajte s nimi, ako s dospelými – myslite na to, že dohadovanie sa s tvrdohlavým rodičom nie je to isté, ako dohadovanie sa tvrdohlavým dieťaťom. Predsa len sa jedná o dospelých ľudí a tak by ich rozhodnutia mali byť slobodné.

7. Akceptujte situáciu – možno si nakoniec poviete, že „je to v poriadku, tak ako to je.“ Môžete urobiť všetko preto, aby ste vášmu rodičovi pomohli, v prvom rade to však musí chcieť on sám. Bez toho to jednoducho nepôjde.