Seboroická dermatitída


Známa aj pod názvom seboroický ekzém či mliečna chrasta je chronické zápalové kožné ochorenie, ktoré má recidivujúci priebeh, pričom patrí medzi ekzémové ochorenia, ale nemá alergický podklad. Častými sprievodnými javmi je nepríjemné svrbenie až pálenie. Postihuje oblasti bohaté na mazové žľazy a kožné záhyby:

TVÁR 

Ochorenie tu má charakter svetločervených ostro ohraničených a mierne sa odlupujúcich ložísk. Ložiská nezvyknú mokvať, okrem prípadov keď sa pridruží bakteriálna alebo mykotická  infekcia.

VLASOVÁ ČASŤ HLAVY

V tejto časti ochorenie začína ako mierne olupovanie prejavujúce sa lupinami. Postupne sa môžu vyskytovať väčšie nánosy šupín s tvorbou ložísk. Môže sa postupne rozšíriť za uši, na krk a šiju. Pomerne často môže byť za uchom bolestivá trhlinka, ktorá ma sklon k infikovaniu. Niekedy sa môže jednať len o samostatné postihnutie vonkajšieho zvukovodu.

TEMENO HLAVY, HRUDNÍK 

Ložiská bývajú ostro ohraničené, nepravidelného tvaru, mierne začervenané, pokryté šupinkami. Tu sa vyskytujú ojedinele.

KOŽNÉ ZÁHYBY

V týchto oblastiach sa prejavuje nemokvajúcimi červenými ložiskami s olupovaním. Často sa v tejto lokalite môže pridružiť sekundárna infekcia či, už bakteriálna alebo mykotická.

Podobne ako psoriáza, aj seboroická dermatitída sa prejavuje tvorbou začervenaných ložísk a šupiniek na koži, ktoré neskôr zožltnú. Obe tieto ochorenia sa vyskytujú u pacientov so značnou poruchou imunity a trpiacich neurotickými ochoreniami. Nervové poruchy majú vplyv na nadmerné hromadenie kožného mazu a tým prispievajú k rozvoju seboroickej dermatitídy, ktorú častejšie pozorujeme u pacientov s epilepsiou, parkinsonom, stavoch po mozgových príhodách a úrazoch mozgu. Ťažké formy seboroickej dermatitídy sú tiež typické pre HIV pozitívnych pacientov. Patrí medzi pomerne časté ochorenia. Vrchol výskytu ochorenia je medzi 30. – 60. rokom, kedy postihuje asi 5 percent populácie. Častejšie sa vyskytuje u mužov. Závisí aj od klimatických podmienok, v zime sa zhoršuje a v lete zlepšuje. U nositeľov tohto kožného ochorenia sa zvyknú striedať obdobia pokoja s obdobiami problematického stavu, čo vyplýva z toho, že na seboretický ekzém pôsobí veľa činiteľov, ktoré ochorenie podnecujú a zhoršujú. K typickým spúšťačom patria napríklad hormonálne zmeny, sezónne ochorenia, stres, nedostatok spánku a vyčerpanie, nadmerné potenie, dráždivé pokrmy a potraviny, fajčenie a alkohol. 

LIEČBA

V prvom rade je potrebná správna diagnostika, nakoľko môže ísť aj o psoriázu či atopický ekzém. Môže byť úspešná len v prípade skvelej spolupráce pacienta s lekárom. Terapia musí byť dlhodobá a pre značnú citlivosť seboroickej kože doslova ušitá pacientovi na mieru. Využíva sa hlavne lokálna liečba. Aplikujú sa šampóny s účinnou látkou zinkpyrithion, selenium disulfid, a podobne. Šampón možno použiť aj na iné časti tela, nie len do vlasov. Šupiny sa odstraňujú pomocou 3 – 5 percentného salicylového oleja. V prípade stredne ťažkých stavov sa aplikujú roztoky, gély a lócia s obsahom kortikosteroidov. Všeobecne platí, že lócia a krémy používame na ložiská tváre a tela, roztoky do vlasatej časti hlavy. Pri závažných formách nie je vylúčená ani systémová liečba užívaním predpísaných tabliet. Keď sa stav pokožky zlepší, je dôležité v liečbe pokračovať ešte zopár mesiacov, vzhľadom na to, že zápal pretrváva dlhší čas, ako je v skutočnosti viditeľný. Po skončení liečby či v jej priebehu sa používajú tiež kozmetické prípravky s obsahom antimikrobiálnych zložiek, ktoré bojujú s mikróbmi, a tak znižujú tvorbu kožného mazu. V prípade výskytu šupín je tiež nevyhnutné pokožku hydratovať. Pre pacientov so seboroickou dermatitídou je správna životospráva pilierom zdravia.V rámci stravy je vhodné vynechať korenisté jedlá, cukor a sladkosti, alkohol, doplniť vitamíny skupiny B a zinok. Odporúčajú sa tiež výživové doplnky na posilnenie imunity, napríklad výťažky hlivy ustricovej. Samozrejmosťou by mal byť aj vzdušný a ľahký odev z prírodných materiálov, ako aj dostatok odpočinku  spánku.