Riziko a prevencia vzniku modrín u seniorov


 Ako človek starne, ľudské telo podstupuje celú radu prírodných zmien a to ako interne tak aj externe. Kožné bunky sa delia oveľa pomalšie a pokožka začína rednúť. Zachováva nižšiu vlhkosť čo spôsobuje, že je sa stáva suchšou, šupinatou a „pokrčenou.“ Rovnako tak stráca svoju elasticitu, pružnosť, začína sa prehýbať a jej schopnosť opravy vlastnými silami sa znižuje. To má za následok, že sa kožné rany pomalšie liečia. Cievy sa stávajú krehkejšími čo vedie k častejšiemu výskytu modrín a to najmä u seniorov. Svoju rolu v tomto prípade rovnako tak hrajú aj životné podmienky, choroby alebo lieky. Lekársky termín pre modrinu je pomliaždenie. Ekchymóza je viditeľná zmena farby kože, ktorá je spôsobená roztrhaním krvných ciev v tkanive, ktoré sa nachádzajú v blízkosti povrchu kože.

Ako vznikajú modriny?

K vzniku modrín dochádza pri údere alebo pri prasknutí drobných ciev pod kožou. Vo väčšine prípadov modriny nastávajú v dôsledku úrazu alebo pádu, alebo keď ľudia narazia do určitej veci. Nielen, že sú starší ľudia náchylnejší k tvorbe modrín, ale rovnako u nich postačí menšia sila úderu, ktorá modrinu spôsobí. Napríklad návšteva u lekára, ktorá zahŕňa klasický odber krvi môže u staršieho človeka spôsobiť väčšiu modrinu, zatiaľ čo u mladších pacientov k modrine vôbec nedôjde.

Tipy na prevenciu

Môže byť náročné, aby sa starší človek vyhýbal modrinám, podľa lekárov však existuje pár opatrení, ktoré môžu zabrániť situáciám, ktoré by mohli k vytvoreniu modrín viesť:

  • Odstráňte nábytok, alebo ďalšie prekážky, ktoré bránia k vytvoreniu jasnej cesty, aby sa starší človek mohol pohodlne a bezpečne pohybovať vo svojom osobnom priestore. Bude sa tak môcť potenciálne vyhnúť nárazom alebo pádom.
  • Pomôžte blízkym, starším ľuďom pri sadaní a vstávaní, znížite tak riziko ich pádu.
  • Prediskutujte s Vašim blízkym použitie vychádzkových palíc, ak sa u neho objaví nestabilita pri chôdzi či pri pokuse sedieť alebo vstať.
  • V prípade, že starší človek žije v dome, kde je schodisko, zabezpečte ho zábradlím, ktoré zabráni riziku pádu zo schodov.

Je dôležité upozorniť starších ľudí na nebezpečenstvo situácií, ktoré vedú k modrinám. V prípade, že modriny pochádzajú z neznámeho pôvodu, sú veľké, tvrdnú, stávajú sa bolestivými alebo sa dlhú dobu nehoja je najlepším riešením kontaktovať lekára.