Relaxácia


Je účinná forma odstránenia napätia z tela i mysle pôsobiaca ako protiváha činností, ktoré nám do tela vnášajú napätie. Hlavým cieľom je dosiahnutie harmónie tela, duše a ducha. Naučiť sa odpočívať prispieva ku kvalite a intenzite života, ba dokonca, podľa výskumov má vplyv aj na jeho dĺžku, a zároveň zlepšuje fyzické i duševné schopnosti. Potrebná miera relaxácie a pokoja tiež napomáha vyliečeniu z rôznych infekčných ochorení, napr. prechladnutie, chrípka, zápal pľúc, ale aj pri zraneniach. Je to najrýchlejšia cesta k regenerácii síl a uvoľneniu sa z napätia a celodenného stresu. Duševnej nepohody sa môžeme veľmi účinne zbaviť metódou, ktorá je nám nadmieru prirodzená – dýchaním. V strese dýchame plytko a rýchlo, preto za účelom odbúrania napätia musíme dych prehĺbiť a predĺžiť. Stačí na pár minút zaujať pohodlnú pozíciu a sústrediť sa výlučne na dýchanie.

• Účinky

    • napomáha odstrániť napätie z tela a mysle
    • prispieva k zlepšeniu celkového zdravotného stavu a pomáha odstraňovať choroby psychosomatického pôvodu
    • zlepšuje koncentráciu, myslenie a schopnosť učiť sa
    • podporuje kreatívne myslenie
    • zlepšuje kvalitu spánku i schopnosť oddychovať
    • stimuluje vnútorný pokoj, harmóniu a radosť
    • zvyšuje pocit sebaakceptácie a sebavedomia

• Dýchacie cvičenia

V uvoľňovaní nášho tela a mysle hrajú dôležitú úlohu intenzívne a precítené nádychy a výdychy. Účinné sú hlboké nádychy sústredené do brušnej dutiny, ktoré sa väčšinou precvičujú tak, že vzduch vdychujeme zhlboka tri sekundy a vydychujeme 6 sekúnd pri maximálnej koncentrácii. Sústreďujeme sa na plynulosť a vnímame presný pohyb vzduchu v tele.

• Meditácia

Je psychologické cvičenie, presmerovanie toku myšlienok smerom do svojho vnútra, teda zahĺbenie a odpútanie od vonkajších podnetov. Dôležitú úlohu zohráva sústredenie sa na dýchanie aj správna poloha tela. Pri meditácií najčastejšie sedíme v tureckom sede. Chrbát máme vystretý, oči zatvorené a ruky voľne položené na kolenách. Pozorujeme dych alebo zvukový tón a na nič iné nemyslíme. Snažíme sa vydržať čo najdlhšie – až kým je myseľ úplne pokojná a dych spomalený.

Jacobsonova progresívna relaxácia

Spočíva v systematickom stiahnutí svalov a ich následnom uvoľnení v jednotlivých na seba nadväzujúcich krokoch. V priebehu týchto krokov dochádza k vedomému stiahnutiu a uvoľneniu svalových skupín – od uvoľňovania horných končatín, cez svaly tváre a krku, hrudníka, brucha, chrbta, až po svaly dolných končatín a následne prichádza k uvoľneniu celého tela.

Relaxácia je nevyhnutná podmienka zachovania našej osobnej rovnováhy. Ak sa napätie iba zbiera a neuvoľňuje, rovnováha sa naruší a spustia sa v tele negatívne procesy, ktoré majú dopad na naše zdravie i psychiku.