Regenerácia pečene


Pečeň je endokrinný orgán uložený v pravej hornej časti brušnej dutiny, pričom ide o najväčšiu žľazu podieľajúcu sa na mnohých dôležitých funkciách v organizme. Potrebujeme ju nevyhnutne pri trávení, ale aj pri metabolizme liekov a iných cudzích látok, vrátane alkoholu. Okrem detoxikácie a metabolizmu pečeň produkuje žlčové kyseliny, podieľa sa na tvorbe bielkovín, hospodári s energiou, vitamínmi, minerálmi a podobne. Je to teda nevyhnutne dôležitý orgán, ktorého poškodenie má za následok rozvrat celého vnútorného prostredia.

Ako regenerovať pečeň

Existuje mnoho zdravých a navyše aj chutných potravín, ktoré pomáhajú našej pečeni udržiavať sa v dobrom stave, prípadne podporujú jej filtračnú schopnosť, teda jej schopnosť zbavovať nás škodlivín a toxických látok.

Zelená listová zelenina

Jeden z našich najsilnejších spojencov v očiste pečene. Listová zelenina sa môže konzumovať surová, varená, alebo vo forme šťavy. Extrémne vysoký obsah rastlinného chlorofylu pomáha vysávať environmentálne toxíny z krvného obehu. So svojou výraznou schopnosťou neutralizovať ťažké kovy, chemické látky a pesticídy, ponúka silný ochranný mechanizmus pre pečeň. Skúste do svojho jedálnička zahrnúť viac listovej zeleniny, ako sú ľadový šalát, rukola, polníček, špenát, čakanka a pod. Pomáhajú zvýšiť tvorbu a prietok žlče, látky, ktorá odstraňuje odpad z orgánov a krvi.

Koreňová zelenina

Mrkva a cvikla sú výborným zdrojom betakaroténov, vitamínu A, a rastlinných flavonoidov. Vďaka svojmu obsahu stimulujú funkciu pečene a podporujú jej očistu od rôznych toxínov a ďalších škodlivín.

Bylinky a koreniny

Z byliniek a korenín je vhodné vsadiť na kurkumu, bazalku, oregano, tymián, bobkový list, medvedí cesnak či šalviu. Kurkuma je silný antioxidant podporujúci očistu pečene a bylinky patria takisto k dlhodobo používaným prostriedkom na regeneráciu pečene.

Cesnak

Je výborný v tom, že jeho zloženie dokáže aktivovať pečeňové enzýmy. Napomáha tak pri očiste pečene, pričom podporuje vyplavovanie toxínov.

Citrusy

Ak je naším cieľom regenerácia pečene, tak medzi významný zdroj antioxidantov patria aj citrusy. Vďaka obsahu vitamínu C pomáhajú stimulovať pečeň a jej procesy, pričom ju zároveň posilňujú a čistia. Pridajte preto do svojho jedálnička aj citróny, limetky a grepy.

Zelený čaj

Je plný rastlinných antioxidantov známych ako katechíny, ktoré pomáhajú zlepšovať funkciu pečene. Nielen, že je chutný a osviežujúci, ale jeho zaradenie do pitného režimu je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje celkové stravovacie návyky a naštartovať metabolizmus.

Jablká

Obsahujú vlákninu pektín. Tá uvoľňuje z tráviaceho traktu toxíny, čím pomáha pečeni zvládať toxické zaťaženie. Pôsobí tak podporne a očistne.

Olivový olej

Za studena lisované organické oleje (olivový, konopný, ľanový) sú skvelé pre pečeň, ak sú použité v primeranom množstve. Pomáhajú telu vytváraním lipidov, ktoré môžu nasávať škodlivé toxíny. Týmto spôsobom znižujú zaťaženie organizmu mimo pečene.

Vlašské orechy

Obsahujú veľké množstvo arginínu, pomáhajú pečeni so zbavovaním sa amoniaku. Vlašské orechy sú tiež známe pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré v pečeni podporujú čistiace procesy.

Pestrec mariánsky

Jesť vyššie uvedenú zeleninu je skvelý spôsob, ako pomôcť udržať pečeň funkčnú a zdravú. Ak je však už pečeň viac či menej poškodená, najefektívnejšou prírodnou metódou ako účinne zregenerovať je bylinka pestrec mariánsky (Silybum marianum, Ostropestrec mariánsky, Kristova koruna). Ide o veľmi silný antioxidant, podporujúci ľudskú imunitu. Má blahodarné účinky na aj žlčník a tráviaci systém. Regeneruje pečeňové bunky, podporuje tvorbu žlče, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Pestrec pomáha pri cirhóze, steatóze (stukovatení), hepatitíde (žltačke) typu B a C, mononukleóze, žlčníkových kameňoch, otravách alkoholom, drogami, či hubami.

Tým najlepším, čo pre svoju pečeň môžete ešte urobiť, je obmedziť príjem potravín s negatívnym účinkom na ňu. Sú to najmä údeniny, nezdravé tuky, polotovary a konzervované jedlá či všeobecne potraviny obsahujúce množstvo tuku, soli, cukrov a rôznych prídavných látok.

Udržiavanie zdravej pečene nie je nič náročné a tento orgán si nevyžaduje pre svoje fungovanie žiadne špeciálne vitamíny alebo minerály (ako napríklad naše kosti). Pre udržanie zdravej pečene teda stačí dodržiavať základné pravidlá zdravej životosprávy a kvalitne sa stravovať. Samozrejmosťou je napríklad úplná abstinencia alebo eliminácia alkoholu na čo najnižšie množstvo. Práve alkohol je jedna z najškodlivejších látok  pre našu pečeň a jeho nadmerná, ale aj dlhodobá konzumácia vedie k takzvanej alkoholickej chorobe pečene (cirhóze).