Psoriáza


 Psoriáza je dlhotrvajúce chronické autoimunitné ochorenie postihujúce kožu a nechty. Vzniká z rôznych príčin a je charakteristické aj veľkým vplyvom vonkajšieho prostredia. Priebeh a rozvoj príznakov ovplyvňuje stres alebo životný štýl vo všeobecnosti. Postihuje ľudí v rôznom veku, o niečo viac sa vyskytuje u žien. Ochorenie je nevyliečiteľné, príznaky sa ale dajú správnou starostlivosťou do vysokej miery minimalizovať.

Psoriázu charakterizuje zrýchlená výmena a dozrievanie buniek povrchovej vrstvy kože, epidermy. Za normálnych okolností keratinocyt (bunka kože) putuje z hlbokých vrstiev na povrch, dozrieva a toto trvá 28-30 dní. Pri psoriáze sú to iba 3-5 dní. Tieto keratinocyty sú nezrelé a to, že sa na povrch kože dostávajú tak rýchlo, je spôsobené zápalovou reakciou. Táto reakcia je autoimunitná, teda zameraná proti vlastným bunkách a spôsobuje následne toto chybné a urýchlené dozrievanie keratinocytov.

 Príčiny 1. Genetika

Udáva sa, že asi u tretiny pacientov sa v rodine psoriáza vyskytla. Preukázalo sa teda, že pravdepodobnosť rozvoja ochorenia závisí od prítomnosti zmien, ktoré sa týkajú konkrétnych génov.

2. Životný štýl

Niektoré faktory sú schopné vyvolať alebo zhoršiť prejavy psoriázy. Ide o chronické infekcie, stres, zmena prostredia, teplá voda, škriabanie sa, suchá koža, obezita, fajčenie, alkohol.

3. HIV

U pacientov s HIV infekciou nie je výskyt psoriázy častejší, ale priebeh je pochopiteľne pre oslabený imunitný systém horší.

4. Lieky

Psoriázu môže vyvolať aj dlhodobé užívanie niektorých liekov ako sú napríklad betablokátory, lítium, antimalariká, nesteroidné antiflogistiká, blokátory kalciových kanálov, interleukíny, interferóny a ďalšie. Vždy sa ale treba poradiť s lekárom, pretože ak lekár tieto lieky predpíše, je to odôvodnené a riziko vzniku psoriázy tiež závisí od dávky.

 Príznaky

Najčastejšou formou sú kožné lézie vo forme plošných útvarov, pokryté striebristými šupinami. Medzi typické lokalizácie patrí oblasť lakťov, kolien, záhlavia, na chrbte oblasť bedier a krížov. Ďalšie príznaky sú:

  • svrbenie, opuch, bolestivosť
  • suchá koža vo vonkajšom zvukovode
  • hrboľaté nechty, zvýšené valy kože okolo nechtov, biele škvrny na nechtoch až úplná strata nechtu
  • kožné lézie môžu krvácať, môžu vzniknúť aj z malej ranky, môžu sa infikovať a zapáliť
 Diagnostika

Psoriázou sa zaoberajú kožní lekári, ktorí pacienta vyšetria pohľadom, zhodnotia stupeň stavu a popíšu všetky lézie. Ak je klinická diagnostika nejednoznačná, urobí sa biopsia kože a v mikroskopickom zobrazení sa diagnóza definitívne potvrdí.

 Manažment

Najúčinnejšie v udržiavaní stabilného stavu sú lokálne kortikosteroidové krémy, stav zlepšuje aj vitamín D a retinoidy. Významné zlepšenie poskytuje aj balneoterapia a voda z Mŕtveho mora. Veľmi pomáha aj kúpeľná liečba. Rovnako fototerapia tzv. PUVA (psoralen a UVA žiarenie). Perorálne sa môže podať metotrexát, cyklosporín alebo retionidy.