Príznaky a prevencia srdcového infarktu


 Ľudské srdce okrem toho, že je najdôležitejším orgánom v našom tele je rovnako tak aj sval, ktorý najviac odráža zaobchádzanie zo strany svojho hostiteľa. Teda každého z nás. Zaobchádzajte so svojim srdcom dobre – často cvičte, jedzte zdravú stravu, nefajčite a Vaše srdce sa Vám za to odmení pevným zdravím. Nevenujte svojmu srdcu pozornosť – venujte sa sedavému spôsobu života, nevyberajte si stravu, ktorú konzumujete a nenájdite si čas na relax a šanca na srdcové ochorenie sa pre Vás dramaticky zvýši. Infarkt je lekárska skratka pre infarkt myokardu. K infarktu dochádza, keď z dôvodu nahromadenia cholesterolu alebo iných látok dôjde k upchatiu jednej alebo viacerých tepien, ktoré zásobujú srdce krvou.

Príznaky srdcového infarktu

Skoré príznaky srdcového infarktu sa často vyskytujú už niekoľko dní alebo dokonca týždňov predtým, než si obeť všimne, že niečo nie je v poriadku. Najčastejšou predpoveďou infarktu je opakujúca sa bolesť na hrudníku po určitej námahe, ktorú potom vystrieda oddych. Faktormi predpovede môžu byť taktiež abnormálne zadržiavanie tekutín a únava. Podľa lekárov mnoho obetí srdcového infarktu často popiera, že pocity, ktoré zažívajú sú vlastne srdcový záchvat. Títo ľudia totiž majú strach, že to je falošný poplach a oni sa tak zbytočne strápnia. Avšak podľa lekárov, je každá minúta liečby počas infarktu veľmi dôležitá. Čím skôr dôjde k obnoveniu prietoku krvi, tým existuje väčšia šanca, že poškodenie srdca bude odvrátené. V prípade, že si človek nevšimne skoré príznaky blížiaceho sa infarktu, dôjde k zvýšeniu náročnosti dýchania, k pocitu brnenia alebo znecitlivenia ľavej ruky a ramena a rovnako aj pocit tlaku v strede hrudníka. Človek sa rovnako tak môže začať potiť, cítiť nevoľnosť a závrate.

Rizikové faktory srdcového infarktu Príčinou infarktu môže byť vrodená srdcová chyba, lekári sa však už dnes zhodujú, že hlavnými kľúčovými úspešnými faktormi pre boj s infarktom sú tri.  Zdravý životný štýl, vyvážená strava a zníženie stresu. A ktoré rizikové faktory sú za vznik infarktu zodpovedné? Tu sú:
  • fajčenie a dlhodobé vystavovanie pasívnemu fajčeniu,
  • vysoký krvný tlak (hypertenzia),
  • vysoká hladina cholesterolu,
  • sedavý spôsob života,
  • obezita a cukrovka,
  • stres a alkohol,
  • rodinná anamnéza infarktu a srdcových chorôb.

Na celom svete každých 46 sekúnd zomrie jeden človek na srdcové ochorenie. Môže sa nám zdať, že sme proti tomu bezmocní. Môžeme cítiť ľútosť alebo hnev na nespravodlivosť tohto sveta. Pravdou, ale zostáva, že o našom zdraví rozhodujeme my sami. My sme tí, ktorí si vyberáme, aké jedlo budeme jesť každý deň, či si pôjdeme zacvičiť alebo si ľahneme na gauč pred televízor. My sme tí, ktorí určujeme koľko cigariet vyfajčíme a koľko pohárov alkoholu vypijeme. Moderné pokroky v medicíne nám všetkým dávajú druhú šancu, aby sme mohli žiť svoj život ešte mnoho ďalších rokov. Nezabúdajme však na to, že zodpovednosť za Vaše zdravie má iba jediný človek. Ten, ktorého vidíte každé ráno v zrkadle.