Príčiny vysokého krvného tlaku u seniorov


 Krvný tlak môžeme vnímať, ako barometer zdravia krvného obehu. Ľudia s vysokým krvným tlakom sú vystavení vyššiemu riziku srdcového zlyhania, mŕtvice, chronického ochorenia obličiek a poškodenia tepien (podobne, ako škody spôsobené vysokou hladinou cholesterolu), ktoré môžu spôsobiť srdcový infarkt.

Podľa National Heart, Lung and Blood Institute v USA každý človek so zdravými hodnotami krvného tlaku, ktorý prekročí vekovú hranicu 50 rokov ma  90% pravdepodobnosť, že sa v neskoršom veku dožije hypertenzie (vysokého krvného tlaku).

Aké sú príčiny vysokého krvného tlaku u seniorov?

Podľa lekárky Suzanne Watnickovej  z Oregon Health Sciences University je rastúci krvný tlak bežný u starších pacientov. Nadpriemerný krvný tlak u starších ľudí je stále problémom, ale mal by byť posudzovaný v súvislosti s vekom. U 40 ročného človeka s krvným tlakom 150/70 existuje oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku hypertenzie, ako u 70 ročného, ktorý dosahuje rovnaké hodnoty krvného tlaku.

Watnicková ďalej uvádza, že rizikové faktory u seniorov sú veľmi podobné, ako pre ostatné obyvateľstvo. Podľa nej patria medzi najviac rizikové osoby tí ľudia, ktorí trpia obezitou, cukrovkou a chronickým ochorením obličiek.

Ako znížiť vysoký krvný tlak?

Recept, ako udržiavať zdravé hodnoty krvného tlaku je prekvapivo veľmi jednoduchý. Rovnako, ako u cholesterolu aj u krvného tlaku je prvým krokom zmena životného štýlu. Kedykoľvek totiž máte čo do činenia s vysokým krvným tlakom, prvá vec ktorou je potrebné sa zaoberať je zmena životného štýlu. Pohyb je nevyhnutný rovnako tak, ako aj kontrola hmotnosti. Konzumácia jedál s nízkym obsahom soli je veľmi dôležitá.

Odborníci na pohyb a lekári odporúčajú cvičiť aspoň 90 minút týždenne. Teda 2 x 45 min. alebo 3 x 30 min. Pre seniorov môže cvičenie zahŕňať jednoduché zmeny každodennej rutiny, ako je napríklad častejšia chôdza alebo zapojenie do domácich prác. Okrem celkového zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a cholesterolu pomôže cvičenie rovnako tak aj pri chudnutí.

V boji s vysokým krvným tlakom je najlepšou stratégiou uznať jednotlivé riziká, ako je genetická história, obezita alebo nedostatok fyzickej aktivity a podľa toho konať. Pre seniorov môže stredne vysoký krvný tlak byť menej závažný ako pre ľudí v strednom veku. Normálne hodnoty krvného tlaku sú prvým krokom k dosiahnutiu dlhodobého zdravia. Hypertenzia môže byť spoločný problém, ale našťastie má veľké množstvo riešení.