Pŕhľava


Jej názov pochádza z latinského slova „uro“, čo znamená pálim. Všadeprítomná pŕhľava, ktorá nás pri dotyku nepríjemne páli, vyvoláva u väčšiny ľudí nevôľu. To však len dovtedy, kým nezistíme jej priaznivé účinky a jej liečivú silu. Práve počas týchto dní je vhodné obdobie na jej zber. Netreba ísť hlboko do prírody, pretože rastie blízko ľudských obydlí a v skupinách. Už za pár minút si dokážeme nazbierať také množstvo, ktoré nám vystačí počas celej zimy. Natrhať si ju sa ozaj oplatí. Obsahuje totiž triesloviny, kyselinu kremičitú a kyselinu mravčiu, vosk, sliz, sacharidy, vitamín A, B1, vysoké množstvo vitamínu C, chlorofyl, histamín, serotonín, vápnik, fosfor a samozrejme železo.

Význam pre náš organizmus

  • očisťuje organizmus
  • lieči pečeň, obličky a žlčník
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • upravuje krvný tlak
  • bojuje proti migréne
  • pomáha pri boji s anémiou
  • upravuje metabolizmus
  • pomáha pri osteoporóze
  • pôsobí protirakovinovo
  • lieči kašeľ a nádchu
  • podporuje rast vlasov a eliminuje vypadávanie

Žihľavový čaj

Má najsilnejšie účinky, keď sa pripravuje z čerstvých mladých listov. Žihľavu zalejeme prevretou, avšak nie vrelou vodou. Necháme vylúhovať 5 minút. Žihľava má silný účinok pri očistnej kúre. Nepijeme ho dlhšie, ako 2 týždne. Po krátkej prestávke si ho môžeme zasa dopriať.

Žihľavový prívarok

Nakrájané lístky sparíme a pridáme k nim osmažený cesnak a cibuľku. Krátko dusíme a pridáme soľ, korenie a mlieko. Po zhustnutí môžeme servírovať s cestovinami, alebo haluškami a vajíčkom.

Žihľavový sirup

Do hrnca uložíme 40 hlavičiek, nie dlhších ako 20cm, a zalejeme 2 litrami vriacej vody. Pridáme 40g kyseliny citrónovej a necháme 24 hodín lúhovať. Nasledujúci deň pŕhľavu poriadne vyžmýkame a výluh poriadne precedíme cez gázu. Pomaly ohrievame a pridáme 2kg cukru, ktorý sa musí rozpustiť. Následne privedieme do varu a varíme pokiaľ sa sirup zredukuje a zhustne. Počas varenia zbierame sitkom penu. Plníme do fliaš, kým je sirup ešte horúci a dobre uzatvoríme, čím sa zároveň zasterilizuje. Sirup sa môže využívať aj ako prírodná medicína na očistenie organizmu, pričom sa dávkuje 1 čajová lyžička štyrikrát denne.

Žihľavový šampón

Do hrnca dáme 2 hrste sušenej pŕhľavy a zalejeme litrom vody. Po zovretí varíme 7 minút. Výluh necháme odpočinúť 2 hodiny a následne dobre scedíme. Kým je zmes ešte horúca, nastrúhame do nej čisté, neparfumované, tuhé olivové mydlo a varíme, kým sa mydlo neroztopí. Na záver môžeme pridať pár kvapiek éterického oleja podľa vlastnej obľuby, ak nechceme klasickú žihľavovú arómu.

Žihľavový zábal na vlasy

Zábal pôsobí priaznivo na zničené a suché vlasy, dodáva lesk a pevnosť. 4 hrste sušenej žihľavy zalejeme 0,5 litrom vriacej vody a necháme lúhovať 20 minút. Do vlažnej tekutiny primiešame 2 žĺtky, dobre zmiešame a nanesieme na vlasy. Necháme pôsobiť 20 minút. Zábal následne umyjeme teplou vodou a vlasy necháme prirodzene vyschnúť, bez použitia fénu.

Zbierame vňať alebo iba listy, a to čo najčastejšie do roka, na miestach kde sa nezdržujú zvieratá a kde nie je dopravný ruch. Vždy používame rukavice. Žneme len mladé a zdravé výhonky, nie dlhšie ako 40cm. Ak deň pred zberom pršalo, neumývame ju, pretože tým stráca svoje vitamíny. Ak sa predsa rozhodnete ju umyť, tak len veľmi krátkym ponorením do vody. Sušíme pri teplote do 60˚C, aby sa zachovala farba rastliny. Schne veľmi rýchlo. Skladujeme ju dobre uzatvorenú, chránime pred svetlom, slnkom, vlhkom a hmyzom.