Prevencia pádov: jednoduché tipy, aby sa zabránilo pádom


 Keďže chceme chrániť našich starších členov rodiny a pomôcť im zostať v bezpečí, je dôležité vedieť ako znížiť riziko ich prípadného pádu. Aj na pohľad obyčajný pád v staršom veku Vás môže dostať do rizika vážneho úrazu. Preto je téma prevencie pádov taká dôležitá. Ako človek starne, dochádza k fyzickým zmenám a menia sa aj jeho zdravotné podmienky. V skutočnosti sú pády najčastejšou príčinou zranenia u starších dospelých. Napriek tomu, strach z pádu nemusí ovládnuť Váš život. Namiesto toho je tu šesť jednoduchých stratégií prevencie pádov:

1. Dohodnite si stretnutie s lekárom

Začnite svoj plán prevencie pádov tým, že zájdete k lekárovi na vyšetrenie, s tým, že by ste mali byť pripravení odpovedať na otázky typu:

  • aké lieky užívate? (urobte si zoznam Vašich liekov a výživových doplnkov; lekár tak môže skontrolovať vedľajšie účinky a interakcie, ktoré môžu zvyšovať riziko pádu)
  • už ste niekedy v minulosti padli? (zapíšte si podrobnosti, vrátane prípadu kedy, kde a ako ste padli)
  • mohol by Váš zdravotný stav spôsobiť pád? (mávate závrate, bolesti kĺbov, necitlivosť alebo dýchavičnosť pri chôdzi?; lekár môže takto zhodnotiť Vašu svalovú kondíciu, rovnováhu a štýl chôdze)

 2. Pohybujte sa

Fyzická aktivita znižuje riziko pádu zlepšením sily, rovnováhy, koordinácie a flexibility. Ak sa vyhýbate fyzickej aktivite, pretože sa bojíte, povedzte to svojmu lekárovi, môže Vám odporučiť starostlivo sledované cvičebné programy alebo Vás odkázať na fyzioterapeuta.

 3. Používajte vhodnú obuv

V každom prípade je vhodné, ak zvolíte pohodlnú a zároveň bezpečnú obuv proti pádom a pošmyknutiam.

 4. Odstráňte domáce „nebezpečenstvo“

Ak chcete, aby bol Váš domov bezpečnejší, tak odstráňte prebytočné škatule, noviny, káble. Presuňte nábytok v miestnostiach tak, aby Vám nezavadzal pri prechádzaní. Zaistite voľné koberce, aby sa nestalo, že o ne zakopnete. Používajte protišmykové podložky pri sprchovaní.

 5. Rozsvieťte svoj životný priestor

Za každých okolností pre istotu udržujte svoj domov jasne osvetlený, aby nedošlo k zachyteniu o predmety, ktoré sú ťažšie viditeľné.

 6. Použite pomocné zariadenia, ktoré Vám uľahčia každodenné činnosti. Ako napríklad:

  • pomocná barla pri chôdzi
  • v prípade schodiska, pomocné držadlá pre obe jeho strany
  • protišmykové podložky na povrchoch, ktorých opracovanie si to vyžaduje
  • pomocné držadlá do kúpeľne a toalety
  • pomocné sedadlo do kúpeľne, …

Dlhodobé následky zranení z pádov, akými sú zlomeniny krčka stehennej kosti a traumatické poranenia mozgu, môžu výrazne vplývať na zdravie a nezávislosť starších dospelých. Avšak každý z nás môže prijať opatrenia na ochranu seniorov pred zbytočnými pádmi.

Niektoré riešenia sú relatívne lacné a dajú sa ľahko inštalovať do domácností. Iné si môžu vyžadovať odbornú pomoc pri ich montáži alebo taktiež väčšie investície. Avšak, ak máte obavy o náklady, nezabudnite, že investície do prevencie pádov, sú vždy investíciami do Vašej nezávislosti.