Prekyslenie organizmu


 Prekyslenie organizmu, tzv. acidóza sa dnes pokladá za jednu z najnebezpečnejších civilizačných chorôb, pretože zdravie bezprostredne závisí od acido-bázickej (kyselino-zásaditej) rovnováhy v našom tele. Prekyslenie môže byť dočasné alebo úplné, čím je prostredie kyslejšie, teda pH nižšie, tým je agresívnejšie. Na nízke pH je prispôsobený iba žalúdok, ostatné orgány a iné časti tela na kyslé prostredie nie sú adaptované.

Príčiny prekyslenia

Jeden z hlavných faktorov je nesprávna strava a rýchle jedenie potravy. Nesprávne spracované sústo v tráviacom trakte spôsobuje hromadenie nevhodných zvyškov, ktoré nám spôsobujú vznik hnilobných procesov. Takto v organizme vznikajú toxické skládky. Príjem nízkeho množstva tekutín, ale aj vysoká konzumácia sladených nápojov majú negatívne pôsobenie na rovnováhu kyselín. Ďalšou podstatnou príčinou je preťaženosť, hnev, stres, hluk, sklamanie a iné negatívne pocity a emócie, ktoré nepriaznivo vplývajú na náš celý organizmus. K prekysleniu „napomáha“ aj zvýšená svalová námaha, kde sa pri nadmernej až extrémnej aktivite v organizme tvorí kyselina mliečna a telo ju nestačí neutralizovať.  Dôsledkom prekyslenia svalu je svalová horúčka, ktorá môže viesť ku vzniku kŕčov. Naopak nedostatok pohybu je tiež príčinou k acidóze. Pri sedení sa telo odkysľuje až po 5 hodinách

Prekyslenie je zvrat prirodzenej zásaditej reakciu vnútorného prostredia ľudského organizmu na kyslú v dôsledku kyselinotvornej stravy človeka. Strava dnešných ľudí je na 98%  kyselinotvorná.  Adekvátne stravovanie by malo byť v približnom pomere 80% zásadotvorná a 20% kyselinotvorná. Medzi kyselinami a zásadami musí byť zosúladená rovnováha. Hodnota pH (miera kyslosti, alebo zásaditosti prostredia) musí byť medzi 7,35 a 7,45. neutrálna hodnota pH je7 – ani kyslá ani zásaditá – pramenitá voda.

Kyselinotvorné potraviny

Bravčové mäso, husacina, párky, saláma, paštéty, klobása, masť, hydina, makrela, losos, pstruh, sardinky, kapor, treska, tuniak, šťuka, biele víno, pivo, tvrdý alkohol, energetické nápoje, čierny čaj, káva, vajcia, ocot, majonézy a dresingy, tučné syry, smotana, mlieko, biele cestoviny a biela múka, soľ, cukor, čokoláda, zákusky, kešu, pistácie, arašidy, vlašské orechy, kukurica, huby, čokoľvek čo je kondenzované alebo nakladané.

Je viac ako pravdepodobné, že naše telo je prekyslené ak sa stravujeme prevažne bielkovinou, polotovarmi, nadbytkom sladkostí, nedostatkom surovej zeleniny, ovocia a neutrálnych nápojov. Počas látkovej premene vznikajú tieto život znepríjemňujúce kyseliny:

  •          kyselina octová (sladkosti, biela múka)
  •          kyselina mliečna ( svalová námaha)
  •          kyselina močová (mäso a odumierajúce bunky)
  •          kyselina uhličitá & fosforečná (sýtené nápoje)
  •          kyselina sírová (bravčové mäso, zadržané vetry)
  •          kyselina dusičná (údeniny)
  •          kyselina acetylsalicylová (lieky proti bolesti)
  •          ovocné kyseliny (sladené nápoje, kozmetika)
  •          tanín (káva, čaj, farbivá, umelé aromatické látky)

Príznaky a následky prekyslenia organizmu

Únava po jedle, ale i celková únava, svalové kŕče, nedostatok energie, pocit ťažkých končatín, psychické ťažkosti (hnev, starosti, stres, depresia, podráždenie, úzkosť), chudnutie / priberanie (u každého individuálne), časné ochorenia, oslabenie imunity, nízka schopnosť regenerácie, poruchy pamäte, lámavé a padajúce vlasy, krehké nechty a kosti.

Acidóza organizmu má za následok rôznorodé ochorenia – reuma, dna, artritída, obličkové a žlčové kamene, deformácia chrbtice, ekzémy, zubné kazy, bolesti hlavy, poruchy prekrvenia, hemoroidy a iné. Najvážnejším dôsledkom prekyslenia je infarkt a mŕtvica.

Preto treba byť pri zostavovaní svojho jedálnička zvlášť obozretný a uprednostňovať zásadité potraviny pred kyslými.