Predpoklady dobrého opatrovateľa


Pri práci dobrého opatrovateľa patrí  medzi najdôležitejšie predpoklady psychická a tiež fyzická kondícia na výbornej úrovni. Tieto jeho schopnosti mu umožňujú striedanie práce s odpočinkom, dodržiavanie životného štýlu a nechýba mu pozitívna nálada. Dôležitá je odolnosť voči stresu a schopnosť vedieť sa realizovať. Len takto bude opatrovateľ vo svojom povolaní prospešný.

Vzťah k tomuto povolaniu je podmienený mnohými faktormi. Jedným z nich je aj vnímať toto povolanie ako poslanie. Mal by túto profesiu vykonávať z vlastného presvedčenia a nemali by ho ovplyvňovať žiadne vonkajšie faktory. Osobnosť opatrovateľa musí vytvárať celok a základ by  mali tvoriť etické princípy, bez ktorých sa táto práca nedá vykonávať.

 Patria medzi ne úcta a trpezlivosť, čo v praxi znamená, že klientovi je poskytnutý dostatok času, pokiaľ niečo potrebuje, netlačíme naňho, nenaháňame ho. Pokiaľ má požiadavky ohľadne oslovovania, tak ich rešpektujeme. Predstavenie a pozdrav sú vizitkou slušného správania. Komunikácia bude vtedy vhodná, pokiaľ bude opatrovateľ aktívne počúvať, nebude sľubovať to, čo nemôže splniť. Pozitívne môže pôsobiť pohladenie, úsmev, prípadne objatie. Dôležitý je individuálny prístup ku klientovi. Správať sa k nemu  ako k seberovnému, neponižovať ho, nepoužívať iróniu. Vylúčiť karhanie za omyly, alebo nešikovnosť, taktne sa správať v intímnej oblasti klienta a  konať vždy v prospech klienta. Pomáhať pri umývaní, obliekaní, prípadne pri kŕmení, ak je to potrebné. Denne zabezpečovať fyzickú, psychickú aj sociálnu pohodu klienta. Vychádzať mu v ústrety, pomáhať pri uspokojovaní jeho potrieb, čo zahŕňa nielen hygienu, stravu či obliekanie ale zaistiť aj jeho bezpečnosť. Tiež je potrebné dodržiavať mlčanlivosť. Zneužitie  dôvery môže  mať veľmi nepríjemné následky.

Opatrovateľ pri  práci automaticky vstupuje do života nielen svojho klienta, ale celej jeho rodiny. Je vlastne jeho súčasťou, či chce alebo nie. Často býva svedkom rôznych udalostí a situácií, ktoré sa v rodine odohrávajú. Dostáva sa do dilemy, do akej miery zasahovať do osobného života klienta a jeho blízkych. Je v rodine sám, bez kolegov, či nadriadených a rozhodnúť sa musí sám.