Prečo majú seniori odlišné výživové potreby?


 Kvalitné a zdravé stravovanie je dôležité v každom veku. Ešte viac je však podstatné u seniorov, nakoľko sa ich výživové potreby menia. Adekvátna výživa je nevyhnutná pre ochranu zdravia, kvalitu života a vitality. Bohužiaľ z rôznych dôvodov sa veľké množstvo seniorov nestravuje tak, ako by sa malo, čo môže viesť k podvýžive, ktorá môže vyvolať rôzne zdravotné problémy.

Ako sa naše telo vekom mení?

Tým, že naše telo starne dochádza u neho k viacerým zmenám. Či už percepčným alebo fyziologickým. Tieto zmeny môžu starších ľudí viesť k stomatologickým, žalúdočným alebo črevným ťažkostiam. Rovnako tak sa však tieto zmeny odrážajú aj na výkone nášho tela ako celku, čo ovplyvňuje príjem potravín a naše celkové zdravie.

S vyšším vekom u nás dochádza k zmenám vnímania. Tieto percepčné zmeny môžu taktiež ovplyvniť spôsob stravovania u starších ľudí. Patria medzi nich zmeny čuchu a chuti.

Vôňa: Strata čuchu môže mať za následok nesprávny výber potravín ku konzumácii. Človek, ktorý má problém s čuchom si môže ku konzumácii vybrať potraviny, ktoré môžu byť pokazené a ich konzumáciou si tak môže spôsobiť zdravotné problémy.

Chuť: Jednou z najčastejších sťažností u starších ľudí je chuť určitých potravín. Tým, že človek starne dochádza u neho k zníženiu chuťových pohárikov a tým aj k zmenám vnímania chuti. Potraviny, ktoré nám predtým chutili nám odrazu pripadajú viac horké alebo kyslé.

Je zrejmé, že výživa zohráva v kvalite života u starších osôb dôležitú úlohu. To je dôvod prečo je u seniorov dôležité zamerať sa na správne stravovacie návyky. Preto by ľudia nad 50 rokov a starší mali dodržiavať tieto výživové odporúčania podľa USDA.

Každý deň by si ku konzumáciu mali zvoliť jednu z nasledujúcich možností:

Ovocie

1 – ½  až 2 ½ šálky broskyne alebo sušeného ovocia

Zelenina

2 až 3 – ½ šálky nevarenej listovej zeleniny

Obilie

140 – 280 gramov = krajec ražného chleba, šálka ovsených vločiek, ½ šálky varenej ryže alebo cestovín

Bielkoviny

140 – 200 g = 1 vajce, ¼ šálky varených fazúľ alebo tofu, 20 g orechov alebo semien

Mliečne výrobky

3 šálky netučného alebo nízkotučného mlieka = 1 šálka jogurtu, 1 šálka tvarohu, 40 – 60 g syra.

Zaistenie adekvátnej výživy a správny príjem vitamínov a minerálov pomôže starším ľuďom cítiť sa zdravšie a vitálnejšie. Nakoniec, prevencia je tou najlepšou cestou k zdraviu.