Preč so strachom!


Nie iba strach, ale aj obavy, nepokoj, napätie či stres – všetky tieto naše emócie spôsobujú nerovnováhu na ľudskej duši. Takéto negatívne pocity sú dobre známe každému, väčšia ľudí s nimi zápasí a snaží sa vyrovnať aj niekoľkokrát počas dňa. Dlhodobé napätie a strach môžu byť jednou z príčin celej rady vážnych zdravotných problémov: Štúdie naprieč populáciou dávajú do súvislosti chronický stres a srdcové ochorenia, diabetes alebo depresiu. Našťastie sa proti stresu môžeme brániť. Existuje niekoľko tipov pre okamžitú úľavu ako aj dlhodobý pocit pohody, pričom najväčším stresorom býva:

  • smrť blízkeho človeka
  • závažné ochorenie, úraz
  • rozchod či rozvod, napätie v rodine
  • vlečúce sa súdne spory, finančné starosti
  • strata zamestnania
  • dlhodobé problémy, ktoré plynú z náročného povolania
  • nefunkčné medziľudské vzťahy
  • vysoké nároky na seba samého či na okolie

AKO SI POMÔCŤ

ROBTE NIEČO, ČO SA VÁM PÁČI

Keď premýšľate o situáciách, ktoré spôsobujú úzkosť alebo strach, trpí vaše duševné zdravie. Takže namiesto toho robte niečo, čo sa vám urobí radosť. To dodá vašim myšlienkam nové zameranie a pomôže vám upokojiť sa. Teraz je ten správny čas splniť si ciele či sny, ktoré ste vždy odkladali na vedľajšiu koľaj. Všetci sme teraz zaneprázdnení a zosúlaďujeme pracovný a rodinný život intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým. Je skutočne dôležité byť k sebe láskavý.

CVIČENIE 5-4-3-2-1

Ak máte pocit, že na vás všetko padá, skúste nasledujúce jednoduché cvičenie. Uvedomte si päť vecí, ktoré vidíte, štyri veci, ktoré počujete, tri, ktoré môžete nahmatať, dve, ktoré cítite a jednu, ktorú môžete ochutnať. Hneď sa budete cítiť lepšie, nakoľko toto cvičenie odvedie vašu pozornosť od stresového faktoru.

SPOZNAJTE PRÍČINY A ZDROJ STRCHU

Ak sa chcete naučiť stres zvládať, je potrebné si uvedomiť, kam až v stresových situáciách môžete zájsť a snažiť sa tieto medze neprekračovať. Trvalá zmena nenastane cez noc. Nebude to jednoduché ani ľahké a možno budete musieť radikálne zmeniť svoj životný štýl.

ÚPRINOSŤ K SEBE SAMÉMU

Buďte úprimní v tom, čo vás naozaj stresuje a trápi. A nielen tu a teraz, ale aj celkovo vo vašom živote. Nech je to čokoľvek, zaslúži si to maximálnu pozornosť a rešpekt, rovnako ako vy sami. Zvažujte svoje priority a reálne možnosti, a to nielen v stresovej situácii. Len tak je možné okolnosti prijať a čeliť im.

POHYBOM K ČISTEJ MYSLI

Prakticky akákoľvek forma fyzickej aktivity dokáže zmierniť stres. Pohyb vám pomôže, aj keď nie ste športovec, záleží len na vás, akú aktivitu zvolíte: či už chôdzu, prácu v záhradke, jogu, beh, jazdu na bicykli, alebo napríklad vzpieranie. Šport môže mať pozitívny účinok aj na neočakávané stresujúce impulzy.

PRÍRODA

Je ako pre naše telo, tak aj pre dušu zdrojom vitality a pokoja. V nej načerpáme stratenú energiu, obnoví stratu chuti k životu, prídete na iné myšlienky. Prechádzajte sa a intenzívne vnímajte ten pokoj okolo vás. Pocítite všetky jej vône a zvuky, ktoré vás dovedú k harmónii. Pokoj vyžarujúci z rastlín a stromov je jedinečný. Jednoducho si nájdite miesto, zastaňte, pozorujte všetko okolo vás a vnímajte ten súlad, ktorý nám príroda ponúka.

ZDRAVÁ ŽIVOTOSPRÁVA

Všetko, čo konzumujeme, môže mať vplyv na to, ako sa cítime, ako podliehame stresu, ako spíme alebo aj na psychické ochorenia ako je depresia. Výskumy dokazujú, že dôležitá je okrem iného dostatočná konzumácia ovocia, zeleniny a rýb. Najlepšie vraj na duševné zdravie pôsobí tzv. stredomorská diéta, ktorá je založená práve na čerstvých lokálnych surovinách a obsahuje veľa ovocia, zeleniny, rýb a morských plodov, strukovín a hydinového mäsa. Naopak vyhnúť by sme sa mali zajedaniu stresu sladkosťami alebo inými nezdravými priemyselne spracovanými potravinami.

DOMÁCI MILÁČIKOVIA – VEĽKÍ POMOCNÍCI

Potvrdí zaiste každý, kto má doma psa, mačku či iného zvieracieho spoločníka. Hra alebo maznanie sa s nimi dokáže účinne zatočiť so stresom. Využíva sa tiež animoterapia (alebo zooterapia), ktorá dokáže údajne u pacienta navodiť pocit pokoja a bezpečia, znižuje napätie a vraj aj krvný tlak. Najčastejšími terapeutickými zvieratami sú psy, mačky a kone, ale občas pomáhajú aj vtáky, drobné cicavce alebo hospodárske zvieratá. Ak nemáte vlastné zviera, môžete napríklad navštíviť útulok a vziať na prechádzku niektorého z tamojších chlpáčov.

RELAXÁCIA

Je vedomé uvoľnenie tela, mysle a svalového napätia. Pomáha sústrediť sa na konkrétnu situáciu alebo úlohu, pomáha regenerovať sily po namáhavej duševnej činnosti a tiež uľahčuje spánok. Vyžaduje nácvik, čas a trpezlivosť, ale oplatí sa. Časom vám potom postačí niekoľko málo minút, kedy sa dokážete plne uvoľniť nielen pred očakávanou stresovou udalosťou, ale aj priamo v nej. Naučte sa relaxovať pravidelne 1 − 2x denne 10 − 15 minút, pritom vylúčiť rušivé vplyvy, dopriať si pohodlnú pozíciu, zavrieť oči a sústrediť sa plne na cvičenie.

AROMATERAPIA

Oddych pri zapálenej sviečke alebo éterickom oleji môže mať obzvlášť pozitívny účinok. Uvádza sa, že sa najlepšie odpočíva napríklad s vôňou bergamotu, ylang ylang, pomaranča alebo pomarančového kvetu, ruže či levandule.

Pre naše telo i dušu bude veľmi účinné a prínosné uvedomiť si, aké dôležité je sa naučiť žiť pre prítomnosť. Naša myseľ je vyčerpaná spomienkami do minulosti, často a rada sa zaoberá nejakým problémom, neúspechom, zradou, krivdou alebo klamstvom, skrátka niečím nepríjemným, čo sa stalo − my sami to tak znovu a znovu prežívame a pestujeme v sebe negatívne emócie, postoje, smútok a bolesť aj v prítomnosti.  Už vopred si vytvárame v mysli budúce negatívne scenáre a strachujeme sa, ako to celé dopadne. Pestujeme si tak obavy z vecí, z ľudí alebo situácií, ktoré ešte nenastali a možno ani nenastanú. Podstatné je teda vnímať prítomný okamih a byť zaň vďačný.