Poruchy spánku


Sú veľmi nebezpečnými zlodejmi energie a dobrej nálady – ich dôsledky sa s nami nesú počas celého dňa. Pre poruchy spánku sú charakteristické neschopnosť zaspať, respektíve spať počas celej noci až do rána bez prebudenia. Býva často sprevádzaná živými a aj zlými snami. 

PRÍČINY

Stres, nadmerná konzumácia požívatín akými sú alkohol, nikotín a aj káva. Príliš ťažké jedlo počas večerných hodín, zvýšená produkcia  stimulačných denných hormónov, akými sú adrenalín, kortizón, depresívne alebo euforické stavy, práca na zmeny, magnetické pole Mesiaca.

SYMPTÓMY

  • vzrušenie, respektíve podráždenosť
  • rýchly až hektický sled myšlienok pri úplne vyčerpanom organizme
  • búšenie srdca
  • nervozita v rukách aj v nohách (mravčenie a pocit nepokoja)

TERAPIA JEDLOM

Dôležitým predpokladom zdravého spánku je dostatočný prísun tryptofánu do mozgu. Ide o aminokyselinu, ktorá sa nachádza v zelenine, strukovinách a samozrejme v ovocí. Sladké ovocie, teda hrozno, čerešne či zrelé slivky pomáhajú dopraviť tryptofán cez hematoencefalickú bariéru. Tam potom špeciálne mozgové bunky z tryptofánu syntetizujú nervový hormón serotonín a z toho zasa v epifýze vzniká spánkový hormón melatonín. 

Na tento metabolický proces je potrebný vitamín C (ovocie a zelenina), vitamín B6 (banány, sója, avokádo a špenát), stopový prvok mangán (strukoviny, zemiaky, jadierka a semienka).

REGENERÁCIA TELA I DUŠE

Nerušený spánok je najlepší a najprirodzenejší oddych pre telo i naše vnútro. V spánku sa regenerujú bunky a naše podvedomie v snoch spracuje príjemné i menej príjemné zážitky. Problémy nastávajú ak máme narušený regeneračný systém. Poruchy spánku a problémy so zaspávaním, s privčasným prebúdzaním alebo s prerušovaným spánkom majú deti, dospelí i starší ľudia, iba každý v rozličnej miere. Poruchy spánku vo väčšine prípadov môžeme účinne zmierniť jednoduchými opatreniami. V prvom rade si musíme uvedomiť individualitu potreby spánku, ktorá je u každého iná, stanoviť si pevný životný rytmus s presne stanoveným časom zaspávania a prebúdzania, zabezpečiť si dobrú posteľ, pri zaspávaní odstrániť rušivé hluky a svetlo, nejesť na večeru ťažké jedlá a pred odchodom na lôžko sa pozitívne naladiť. Ak myslíme na niečo príjemné, ľahšie prekĺzneme do ríše snov a upokojíme si nervy.

AKO SI KTO USTELIE…

Spálňa by nemala byť prekúrená, no ani extrémne vychladená. Rozhodujúca a mimoriadne účinná začiatočná asi dvojhodinová fáza spánku. Pritom ani nie je také podstatné kedy ideme spať. Pokiaľ ide o prácu na zmeny, najškodlivejšie je, že organizmus sa ustavične musí prispôsobovať zmene rytmu spánku a bdenia.

STRES

Nadmerná duševná alebo telesná námaha, konflikty s partnerom alebo v práci, starosti, existenčné problémy, neprimerané nároky na vlastnú výkonnosť a časový stres – toto všetko a mnohé iné sú rizikové a spúšťacie faktory. Stres a nespavosť nám však môžu spôsobovať aj pozitívne udalosti – narodenie dieťaťa, plánovaná cesta, dovolenka a podobne.

JEMNÉ USPÁVADLÁ

Kým v hraničnej situácii  siahneme po liekoch, pokúsme sa naladiť organizmus a myseľ na nočný pokoj. Večerná prechádzka príjemne unaví, oddychová literatúra, teplý kúpeľ, aromaterapia, relaxačná hudba, meditácia či rozhovor s partnerom – to sú všetko prostriedky ako sa uvoľniť a dobre sa naladiť na nočný odpočinok a dosiahnuť kvalitný spánok.

TERAPIA

Uvoľnite sa, myslite na príjemné zážitky, odpútajte sa od problémov a tešte sa čo pekné vám prinesie zajtrajšok. Večer podľa možností nejeme a je potrebné si zaviesť presné návyky – napríklad večer sa v rovnakom čase ísť osprchovať, prečítať si knihu a hlavne si ísť v pravidelnom časovom rytme ľahnúť do postele.

Existujú mnohé spôsoby ako si pomôcť v prípade, že sme bezradný. Jedným spôsobom je kvalitný bylinný čaj z levandule, medovky a osvedčil sa aj z valeriány. V lekárni je možnosť si zakúpiť spánkový hormón melatonín, ktorý sa dáva pod jazyk a uľahčuje zaspávanie a predlžuje dĺžku spánku. Vždy sa ale poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.