Poruchy koncentrácie


Je v užšom slova zmysle charakterizovaná  ako neschopnosť sústrediť sa na tému, na isté veci (napríklad abstraktné pojmy) neschopnosť asociovať myšlienkové postupy. Rovnako sem radíme aj poruchy učenia a pamäti. Príčinou býva zväčša porucha mozgového metabolizmu, respektíve nedostatočné zásobenie mozgu živinami. Najdôležitejšou biologickou látkou v organizme na zabezpečenie koncentrácie je fosfatidylcholín, vitamín skupiny B, surovina na vznik acetylcholínu – prenášača nervových impulzov. Cholín je navyše súčasť membrány mozgových buniek. Pri jeho nedostatku odumierajú takzvané cholinergické neuróny v mozgu, pričom následne klesá koncentrácia.

SYMPTÓMY

  • zábudlivosť, roztržitosť
  • tvorenie neúplných viet
  • neschopnosť myšlienkovo spájať pojmy, čísla, mená či dátumy

TERAPIA

Mentálny tréning, napríklad pri hre ako sú šachy, lúštenie krížoviek, učenie sa spamäti, stimuluje regeneráciu mozgovej hmoty a súčasne zabezpečuje zvýšený prívod cholínu z rezervných zásob organizmu (napríklad z pečene). Pomáha aj strava s jeho vysokým obsahom a konzumácia potravín, ktoré podporujú jeho lepšie využitie v organizme. Cholinergické neuróny a ich rozvetvenia sa regenerujú a ochranná membrána mozgových buniek sa obnovuje. Už po niekoľkých dňoch sa cítime sviežejší a v lepšej kondícii. 

Liečivé účinky ovocia a zeleniny

  • najlepším dodávateľom cholínu je lecitín, ktorý sa nachádza predovšetkým v sóji a vo všetkých sójových výrobkoch, napríklad v syre tofu
  • cholín sa vytvára rovnako v našich črevách. Na to je potrebná kyselina listová (vitamín B9), ktorú nájdeme v špenáte, zelenom šaláte, brokolici, šošovici a vo všetkých druhoch zelenej kapusty. 
  • cholín môžeme dobre nahradiť aj hotovým lecitínom, no nemali by sme o užívať celý rok bez prestávky, inak sa môžu dostaviť nežiaduce účinky ako nevoľnosť, hnačka, malátnosť, zápach z úst, nedostatok vitamínu B v organizme

ČO MÔŽEME UROBIŤ SAMI?

Ak zbadáme prvé príznaky poruchy koncentrácie, usilujeme sa znížiť množstvo zmyslových podnetov – vypneme televízor či rádio, no hlavne mobilný telefón. Následne zatvoríme okno. Zostavme si pracovný plán, zaveďme si systém, aby sme nemuseli robiť všetko naraz, hekticky a v strese. Aj v súčasnosti si väčšina z nás myslí, že naše duševné funkcie nepotrebujú zvýšenú starostlivosť, no práve opak je pravdou. Ak z reakcie okolia zisťujeme, že si nedokážeme spomenúť na udalosti posledných hodín, nedokončujeme vety a sami pochybujeme o svojom duševnom stave – práve to je najvhodnejší čas vyhľadať pomoc neurológa. Poruchy koncentrácie u niektorých ľudí môžu byť spôsobené odumieraním jemných, bohato rozvetvených nervových vláken v mozgu. Rozsiahly rozpad buniek vytvára predpoklad pre vznik Alzheimerovej choroby, mozgového ochorenia, ktoré sa začína práve zábudlivosťou a postupne ústi do rozpadu mozgu.