Pór


So svojimi tmavozelenými listami, bielou stonkou a guľatým súkvetím patrí do čeľade ľaliovitých rastlín. Podobne ako cibuľa, cesnak, pažítka či šalotka obsahuje aromatické látky s obsahom síry, ktoré mu dodávajú typickú ostrú chuť. 

PÔVOD

Má v južných krajinách, no znesie aj drsnejšie podmienky. Je to v podstate trváca rastlina, no u nás sa na konzumovanie pestuje jeden rok. Semeno prináša v druhom roku pestovania. Známe s dve formy, a to pór letný, ktorý má kratší a rýchly vývoj, a pór zimný, ktorý po zakrytí čečinou môže zostať na hriadke aj celú zimu. Vyrastá z cibuľky, no oproti príbuznému cesnaku a cibuli, má výhodu, že korenisté a aromatické látky sú ukryté predovšetkým v listoch aj v stonke, teda nič z rastliny netreba vyhadzovať – konzumuje sa celý.

ÚČINNÉ LÁTKY

Éterické oleje obsiahnuté v póre obsahujú alicín – aromatickú sírnatú látku, ktorá má vynikajúce liečivé a preventívne účinky. Už krátko po konzumácii robí pór očistu v našom tráviacom trakte, a to tak, že z neho vyháňa škodlivé baktérie a plesne. Ak totiž naša strava pozostáva prevažne z údenín, vyprážaných jedál, sladkostí a z umelých sladených nápojov, žalúdok a horná časť tenkého čreva sa stávajú útočiskom celých kolónii batérii a húb, ktoré sa tam rýchlo množia. Dôsledkom býva nadúvanie, črevné poruchy a hnačky. Pór, cesnak a cibuľa znižujú aj hladinu lipidov v krvi. Týždňová kúra (200 gramov póru denne) môže značne znížiť hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Účinné látky v ňom ukryté pôsobia proti nadmernému zahusťovaniu krvi, teda ju riedia a zabezpečujú, aby sa nehromadila v dutinách nepružných ciev. Okrem vyššie uvedeného odoberá z pôdy dôležité stopové prvky, najmä zinok (posilnenie väzivových tkanív, cievnych stien, na produkciu hormónov a libido), mangán (na celkový metabolizmus, pigmentáciu vlasov a pokožky) a selén (predovšetkým na ochranu imunitného systému).

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • podporuje prekrvenie
  • čistí žalúdok a črevá od baktérii, zabraňuje hnačkám a plynatosti
  • zefektívňuje priechodnosť čriev, pomáha pri zápche
  • znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
  • pomáha pri žilových ochoreniach
  • má preventívne účinky voči hemoroidom
  • podporuje tvorbu nového mladého väzivového tkaniva

SPRACOVANIE

Dlhé listy rozrežeme, dôkladne ho umyjeme a opláchneme. Zelené listy obsahujú množstvo cenných a zdraviu prospešných látok, preto ich podľa možnosti nevyhadzujeme a odstraňujeme len poškodené časti. Pór celkom nerozoberáme, respektíve krájame ho pozdĺžne alebo na kolieska. Do hrnca vkladáme najskôr zelené časti až potom bielu stonkovú časť. Najčastejšie sa používa na dochutenie polievok, omáčok a šalátov. Chuťovo však vôbec nie je fádny, môže sa pokojne stať aj hlavných chodom, napríklad so zemiakmi uvarenými v šupke je to lahôdka.

NÁKUP

Pór má mať uzavreté listy a pevnú konzistenciu. Predávajú ho v rôznych veľkostiach i formách, menšie rastlinky vo zväzkoch, veľké dužinatejšie póry na váhu. Hlavnou sezónou je začiatok leta, vtedy má najjemnejšiu chuť i arómu. Zimná odroda je menej aromatická, no rovnako chutná.