Popôrodná depresia


Obdobie po pôrode prináša okrem veľkej radosti z nového života aj veľkú záťaž a zmenu pre matku po psychickej aj fyzickej stránke – hormonálne zmeny, únava, nedostatok spánku, zmena životného štýlu, stres, ktoré môžu u niektorých žien prispieť až k psychickým poruchám. Popôrodná  depresia sa vyskytuje u 10-18% rodičiek počas prvého roka po pôrode. K rizikovým faktorom, ktoré prispievajú k vzniku popôrodnej depresie, radíme zložitý pôrod, ochorenie novorodenca, nemožnosť dojčiť či nedostatočné sociálne zázemie matky. K prepuknutiu popôrodnej depresie sú náchylnejšie ženy, ktoré trpeli alebo trpia nejakou psychickou poruchou, výskyt je častejší aj pri ochoreniach štítnej žľazy a chronických ochoreniach. 

Častými príznakmi popôrodnej depresie sú:

  • únava, vyčerpanie, smútok a plačlivosť
  • pocit vnútornej prázdnoty a viny
  • pochybnosť, či ste dobrou matkou
  • strata chuti k jedlu
  • poruchy spánku a sústredenia
  • strach a obavy o vlastné zdravie a zdravie dieťaťa
  • panické ataky
  • myšlienky na to, že ublížite dieťaťu alebo sama sebe

PREVENCIA

Požiadať o pomoc – Poproste členov rodiny a priateľov, aby vám asistovali už od začiatku. Nehanbite sa prijať pomoc so starostlivosťou o bábätko. 

Nájsť si novú komunitu – Vymieňajte si poznatky s inými matkami a pridajte sa ku krúžku v materskom centre alebo podobnej skupinke, aby ste sa s vaším bábätkom doma necítila osamelá. Hovorte o svojich pocitoch.

Spánok & relaxácia – Nedostatok spánku môže príznaky popôrodnej depresie zosilniť.

Čerstvý vzduch – Vyberte sa s bábätkom von bez ohľadu na počasie. Prechádzka, zmena prostredia a čerstvý vzduch urobia s vašim mozgom zázraky.

Vyhľadanie odborníka – Akonáhle u vás spozorujete prvý príznak popôrodnej depresie, mala by ste navštíviť lekára. Vyhľadajte odbornú pomoc čo najrýchlejšie.

Aby ste sa vyhli tomu, že padnete do hlbokej depresie, skoncujte so statusom dokonalej matky, ktorá musí byť nutne naplnená šťastím. Mať dieťa je určite zázračná vec, ale treba tiež vedieť, že veľmi únavná. Nebuďte priveľmi náročná voči sebe samej, zbavte sa strachu, dôverujte si a ak je to potrebné, zverte sa rodine alebo priateľom. Tento čas vás môže naučiť prejaviť dobrú vôľu, mať dôveru v seba. Ak však trápenie neprechádza, pomoc existuje. Tento stav nie je vaše zlyhanie, je to prejav depresie.  Je veľmi dôležité hovoriť o depresii a prijať jej symptómy. Depresia sa môže krásne podchytiť a za pár týždňov môže byť matka zase sama sebou. Kvalifikovaní odborníci vedia, ako sprevádzať. Psychoterapia pohladí dušu, ktorá to zúfalo v tomto období potrebuje, preto netreba čakať, ale konať čo najskôr.