Plní energie počas zimy


V zimnom období keď je menej slnečných dní, naše telo priam baží po energii. Mnohí z nás sa cítia vyčerpanejší a akoby bez života. V súvislosti s chladným počasím nie je možné tráviť každý deň aktívne na čerstvom vzduchu. Existujú však potraviny, ktoré naše telo dokážu doslova nabiť prospešnou energiou. Vo všeobecnosti platí, že naše telo dokáže najlepšie hospodáriť vtedy, keď jeme mnoho čerstvých sezónnych surovín a minimalizujeme príjem lepku. Veľmi dôležité popritom je počúvať ho – mnohokrát našepkáva čo potrebujeme a čoho máme nedostatok. Optimálne je, keď nekonzumujeme stále tie isté potraviny, ale robíme si obmeny – tak ľahšie udržíme svoje telo vo sviežom stave. Keď alarmuje nedostatok energetických zásob je nutné ich okamžite dodať. Ideálnymi zdrojmi sú:

Ovocie a zeleninasú plné vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, zvyšuje odolnosť organizmu voči nepriaznivým vplyvom prostredia a pomáha telu vstrebávať železo, ktoré je zodpovedné za našu aktivitu, ďalej vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínov a minerálov – sú to vitamínové bomby, ktoré vás doslova nabijú energiou

Strukoviny – červená fazuľa, šošovica, sója – vysoký obsah bielkovín (dokážu nahradiť bielkoviny, ktoré obsahuje mäso), sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov

Orechyobsahujú veľa bielkovín a látok znižujúcich hladinu cholesterolu v krvi, okrem toho sú bohaté na hormón melatonín (zmierňuje stres), sú skvelé pre kompletnú nervovú sústavu

Mandlemajú viac vitamínu E ako ostatné orechy, okrem toho obsahujú vápnik prospešný pre kosti

Semiačka – ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia – sú výrobným zdrojom vlákniny pre naše tráviace ústrojenstvo (nezaťažujú organizmus), obsahujú vysokú dávku horčíka

Pohánka – neobsahuje lepok, je plná množstva vitamínov, minerálov a vlákniny, po jej konzumácii sa dostavuje pocit sýtosti a energia sa uvoľňuje pomaly

Ovos – pomáha znižovať hladinu cholesterolu a dokáže doplniť energiu na celé hodiny

Losos – najmä pre svoj vysoký obsah omega 3-mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre celkové fungovanie ľudského organizmu, ďalej je bohatý na bielkoviny a vitamín B6

Mäso – kuracie, morčacie, hovädzie (nemastné), je výdatným zdrojom proteínov a obsahuje aj tyrozín – aminokyselinu, ktoré podporuje mozgovú aktivitu a tiež zlepšuje náladu, ďalej vitamíny skupiny B12 (pomáhajú pri nespavosti a depresiách)

Sladké zemiaky – batáty – obsahujú vysoký podiel betakaroténu, draslíku, vlákninu, vitamín C, pektín (ktorý znižuje hladinu cholesterolu)

Vajcia – veľmi bohaté na proteíny, okrem toho sú kvalitným zdrojom minerálov (zinok, fosfor a chróm, ktoré doslova nabíjajú tak potrebnou energiou)

Huby – pre svoj vysoký obsah železa, ktoré je potrebné na prenos kyslíka v krvnom obehu do ďalších orgánov (bez kvalitného prísunu do hlavných orgánov sme unavení)

Jogurt – biely, prírodný obsahuje probiotiká, ktoré nám pomôžu nepriamo bojovať proti únave (je vhodný v kombinácii s obilninami či semiačkami), má vysoký podiel vápnika, pôsobí priaznivo na tráviacu sústavu, čím nezaťažuje organizmus, práve naopak, zbavuje nás malátnosti

Horká čokoláda – tá ozaj kvalitná, s vysokým podielom kakaa obsahuje flavonoidy, vylepšuje krvný tlak a dodáva energiu

Med – napriek tomu, že je sladký má nízky glykemický index, je vhodný ako prevencia voči viacerým ochoreniam

Zelený čaj – obsahuje kofeín a antioxidanty, zlepší vašu imunitu a pomôže vám schudnúť – samozrejme, ako ho pijete nesladený

Vodanajdôležitejšia látka na Zemi nevyhnutná pre fungovanie nášho organizmu. Prenáša živiny a kyslík do buniek. Potrebné je dodržiavanie pitného režimu – 2,5 – 3l denne.

Naše stravovacie návyky by nemala ovplyvňovať len naša chuť, ale rozumné zváženie potrieb nášho tela. Telo si budujeme kvalitnou potravou, ktorú jeme. Každá maličkosť, ktorú skonzumujeme sa odzrkadľuje na stave nášho organizmu – na našom zdraví. Činnosť akéhokoľvek orgánu má za následok stratu sily a energie a toto opotrebovanie sa napráva výživou, ktorú prijímame z  potravy. Každý telesný orgán denne potrebuje svoj prídel výživných látok. Mozog musí dostať svoj diel, tiež kosti, svaly i nervy. Spôsob transformácie potravy do krvi je jedinečný proces. Z krvi potom čerpajú rôzne časti tela potrebnú výživu. Preto sa častejšie zamýšľajme nad našim jedálnym lístkom a myslime pri tom na naše zdravie a potrebnú energiu, ktorá je potrebná pre správne fungovanie ľudského organizmu.