Plávanie – vhodná pohybová aktivita pre seniorov


 Je len veľmi málo pohybových aktivít, ktoré sú tak jednoduché a zároveň tak účinné pre telo staršieho človeka ako je plávanie. Samotné plávanie môžeme označiť za celoživotnú pohybovú aktivitu. Nie je obmedzené vekom. Jeho pozitívne účinky môžu využívať malé deti predškolského veku rovnako ako starší ľudia.

Aké sú výhody plávania?          

Plávaním sa zvyšuje rýchlosť metabolizmu ľudského tela a to od 20 až do 100 %. Záleží na intenzite, ktorou Vašu pohybovú činnosť v bazéne vykonávate. Pri pobyte vo vode tak Vaše telo dokáže rýchlejšie spaľovať prebytočnú energiu. Výsledkom je, že pri jeho pravidelnom vykonávaní dokážete znížiť svoju telesnú hmotnosť.

Pri plávaní si človek sám určuje svoje tempo a tým aj intenzitu zaťaženia. Je tak skvelým prostriedkom pre zlepšenie fyzickej kondície, relax a zlepšenie zdravotného stavu. Plávanie patrí medzi pohybové aktivity, ktoré majú komplexný charakter. To znamená, že pri ňom dochádza k zaťažovaniu takmer všetkých dôležitých svalových skupín. Zapájate pri ňom chrbtové svaly, svaly brucha, hrudníka, paží a rovnako i nôh.

Ďalšími výhodami, ktoré plávanie prináša sú:
  • nízke riziko zranení
  • šetrnosť k kĺbom (vhodné pre ľudí s nadváhou)
  • plávaním človek spotrebuje toľko energie ako pri behu a to s tým rozdielom, že toľko nenamáha svoje kĺby a svaly
  • výborný rehabilitačný účinok, pri liečení poúrazových stavoch (operácie, vyvrtnutia, narazenia)
  • dochádza k odľahčeniu posturálnych svalov (to sú svaly, ktoré udržujú naše telo v vzpriamenej polohe napr. prsné svaly, bedrové svaly, lýtkové svaly atď.)
  • má regeneračné účinky (uvoľní Vaše telo a príjemne unaví Vašu myseľ)

Pre plávanie sa za optimálnu teplotu vody považuje 26-28 stupňov Celzia. Už iba samotný pobyt vo vode má priaznivý vplyv na činnosť nášho srdca i celého krvného obehu a dýchania. Pri ponorení do vody po krk stúpne objem krvi, ktorú srdce prečerpá za 1 minútu o 60 %. Pobyt v bazéne je veľmi obľúbeným prostriedkom, ktorý prospeje Vášmu zdraviu nech už si vyberiete plávanie pre zlepšenie Vašej kondície, cvičenie vo vode pre zníženie pár kilogramov alebo sa vydáte iba tak oddýchnuť si a relaxovať do vírivky.