Pitný režim


Aby mozog optimálne pracoval, potrebuje dodávku kyslíka a živín. Ale na to, aby sa kyslík a živiny dostali do mozgu, musí mať krv správnu hustotu. Príliš hustá krv nepretečie v dostatočnom množstve do najtenších mozgových vlásočníc. Práve dostatočný príjem tekutín nám zabezpečí správnu hustotu krvi, a teda znižuje sa účinnosť práce nervových buniek v mozgu zodpovedných za pohotové myslenie, koncentráciu, pamäť, spracovanie vnemov, odolnosť voči stresu a iné dôležité vlastnosti potrebné v každodennom živote. 

Zásady správneho pitného režimu

Správne množstvo 

Snáď najznámejšia poučka o zdravom pitnom režime znie, že dospelý človek by mal denne priemerne vypiť 2-3 litre tekutín. Nemusí to však tak platiť vždy. Veľmi totiž záleží aj od toho, aké aktivity počas dňa vykonávame, čo konzumujeme a v akom prostredí sa pohybujeme. Ak človek trávi niekoľko hodín denne športovaním, nemusia stačiť ani 3 litre tekutín denne. Naopak, ak máte sedavé zamestnanie, prípadne ste počas dňa len málo aktívny, 3 litre tekutín by mohli zbytočne zaťažovať organizmus. Je veľmi dôležité nájsť si svoju vlastnú rovnováhu medzi príjmom a výdajom tekutín. 

Pravidelnosť

Je veľmi dôležité piť priebežne počas celého dňa. Odporúča sa piť v menších dávkach a v častejších intervaloch. Takáto cesta je omnoho prirodzenejšia aj pre naše telo. Zároveň sa budeme cítiť lepšie ako po požití pol litra vody naraz. Zvýšený príjem tekutín sa odporúča v prvej polovici dňa, a to najmä preto, aby sme doplnili chýbajúce tekutiny počas noci. Začnite svoj deň vždy ráno pohárom vlažnej vody.

Pestrosť

Zdravý pitný režim nemusí byť založený iba na pití čistej vody. Možnosťou sú aj šťavy z čerstvého ovocia, prípadne voda ochutená mätou a citrónom. Pozor však na príliš sladké nápoje, zvyšujú pocit smädu a obsahujú množstvo cukru. 

STOP dehydratácii

Osviežte svoje telo aj vedy, ak necítite smäd. Pohár vody organizmus nezaťaží, naopak, skvele nás nabudí. Siahať po tekutinách už v čase, keď cítime smäd je neskoro. Pocit smädu je totiž výstražným znamením a jedným z prvých stupňov dehydratácie. 

Hlavné príznaky dehydratácie:

Smäd, suché pery a ústa, problémy s koordináciou až mdloby, začervenaná pokožka, prehriatie organizmu, podráždenosť, pocity otupenosti, apatie, bolesť hlavy a nevoľnosť, tmavý moč, pocit slabosti, únavy prípadne zvracanie, rýchly alebo slabý pulz, znížený výkon, malátnosť, únava.

Odborníci upozorňujú, že ak vypijeme niekoľko pohárov vody naraz, jediné, čo dosiahneme, bude zvýšené množstvo moču. Oveľa lepší výsledok nastane, keď budeme piť priebežne, telo tak bude môcť tekutiny lepšie využiť a už po vypití pol litra vody sa zvýši krvné zásobenie pokožky. Mladý a zdravý človek nemusí pociťovať nedostatok tekutín okamžite, pretože telo má viacero mechanizmov, ktorými si ich dokáže dočasne vynahradiť. Pri nedostatku vody sa v organizme, v cievach a tkanivách hromadia škodlivé látky, čo je veľká záťaž pre látkovú výmenu a vylučovacie orgány. Tou najlepšou kontrolou dostatočného príjmu tekutín je farba moču. Aj ráno, v čase najväčšieho zahustenia má byť bezfarebný alebo len slabo žltý a bez zápachu. 

Lekári vyzývajú, aby ľudia začínali deň s pohárom čistej vody. Naštartujú tak obličky a urobia  niečo pre svoje zdravie. Ak telo neprijíma dostatok tekutín, obličky zadržia v organizme čo najviac vody. Tým pádom zadržia v tele aj nebezpečné toxické látky, ktoré by sa inak za normálnych okolností z tela vylúčili. Ak pijeme málo vody, hustne nám aj krv, čím sa zhoršuje prekrvenie a okysličenie našich vnútorných orgánov. Od nesprávne fungujúcich obličiek (a možno aj vplyvom nedostatočného množstva tekutín) je už len krok potom k prepuknutiu srdcovocievnych chorôb, anémie či zvýšeného cholesterolu.