Pankreas – časovaná bomba


 Podžalúdková žľaza, odborne pankreas, je laločnatý podlhovastý orgán uložený v dutine brušnej medzi žalúdkom a chrbticou. Po jeho ľavej strane sa nachádza slezina, na opačnom konci dvanástnik, teda počiatočná časť tenkého čreva. Pankreas plní mnoho nezastupiteľných funkcií. Rovnako ako ostatné orgány ľudského tela aj pankreas občas zápasí s rôznymi chorobami, ktoré môžu človeku viac či menej znepríjemňovať život. K najčastejším z nich patrí akútny a chronický zápal pankreasu, či nádory pankreasu , k menej častým potom radíme napr. infekciu vírusom príušníc. Niektoré príznaky sú pre jednotlivé ochorenia typické, ale väčšina z nich je spoločná ako pre zápaly, tak pre nádory pankreasu. Pankreas má dve dôležité funkcie – endokrinnú a exokrinnú. Endokrinná produkuje inzulín, ktorý je zodpovedný za riadenie cukrov v krvi. Exokrinná zodpovedá za tvorbu tráviacich štiav, rôznych enzýmov, ktoré pôsobia v tráviacom procese – rozkladajú potraviny a pomáhajú tráveniu. Bez týchto štiav trávenie by bolo ohrozené.

Choroby pankreasu môžeme rozdeliť na zápalové choroby, a nádorové, úrazové a vrodené. Zápaly pankreasu sa nazývajú pankreatitídy (rozlišujeme akútnu a chronickú).

  • Akútna pankreatitída vzniká náhle zablokovaním vývodu, ktorým odtekajú tráviace enzýmy do dvanástnika. Tráviace šťavy vtekajú späť do pankreasu a poškodzujú ho. Záchvat sprevádza intenzívna bolesť. Je často vyvolaná zjedením veľkého množstva mastnej stravy – zvyčajne súčasne s alkoholom. Ďalšími najčastejšími príčinami zápalu pankreasu môžu byť choroby žlčových ciest, zanedbané kamienky v žlčových cestách – hovoríme o biliárnej pankreatitíde, pitie alkoholu je príčinou alkoholickej pankreatitídy, ďalšími, ale u nás oveľa zriedkavejšími príčinami zápalu podžalúdkovej žľazy môžu byť poruchy metabolizmu tukov, ich vysoká hladina v krvi.
  • Chronická pankreatitída je zápal pankreasu. Pankreas produkuje tráviace šťavy s mnohými enzýmami, jej funkcia je nevyhnutná pre správne trávenie cukrov, tukov i bielkovín. Sú v nej uložené drobné takzvané Langerhansove ostrovčeky, ktoré produkujú inzulín a iné hormóny. Pankreas môže byť postihnutý viacerými ochoreniami, z ktorých len malá časť je vrodená. Zvyčajne ide o choroby, ktoré si človek buď spôsobí sám nezdravým životným štýlom, alebo má tú smolu, že ju zdedil po svojich predkoch. Väčšina prípadov choroby je spojená s nadmernou konzumáciou alkoholu, zriedkavo s poruchami látkovej premeny vápnika alebo vrodenými vplyvmi. Táto choroba je typická pre mužov stredného veku (40 až 50 rokov) s nadmernou konzumáciou alkoholu.

Pankreatitídu môžu spôsobiť aj lieky, medzi nimi kortikoidy, hormonálna antikoncepcia, ale aj paracetamol. Vyvolávajúcim faktorom zápalu býva v niektorých prípadoch zvýšená činnosť príštitných teliesok, infekčné choroby, tehotenstvo či dokonca nevydarená operácia (napríklad žlčníka) alebo vírusy. K poškodeniu pankreasu môže dôjsť aj pri úrazoch, a to pri tupom poranení brucha, napr. po páde na riadidlá bicykla, pri náraze na volant automobilu, pri kopnutí koňa a pod. Takisto niektoré vrodené choroby, ako cystická fibróza, postihujú podžalúdkovú žľazu a spôsobujú príznaky nedostatočnej sekrécie pankreatickej šťavy. Nádory môžu postihnúť všetky časti pankreasu.

Zbystrite pozornosť pri týchto príznakoch

  • bolesť brucha nad pupkom, vyžarujúca do chrbta, rôznej intenzity (trvalá alebo záchvatovitá), s zvýraznením po použití alkoholu, jedla, hlavne mastných jedál
  • pocit na vracanie, vracanie
  • úbytok hmotnosti
  • hnačkovitá stolica s prímesou tuku, hnilobne páchnuca
  • zastavenie odchodu plynov
  • žltačka

Čo konzumovať

Počas držania diéty doporučujeme konzumovať tieto ľahké jedlá a potraviny ako napríklad.: zeleninové polievky, ľahké vývary, zelenina, zemiaková kaša, dusené jedlá z chudé mäso, varené ryby, ovsené vločky vo vode, mliečne výrobky s malým množstvom tuku.

Konzumácia ovocia počas držania diéty je povolená ale iba v menšom množstve.

Zo zeleniny  vyberať také druhy, ktoré obsahujú veľa vlákniny (reďkovky). Preferujte jedlá tepelne ošetrené: dusené, varené (nie vyprážané).

Medzi odporúčané potraviny patria: losos, krevety, kuracie mäso a vajcia, tofu, vlašské orechy, jablká, hrušky, maliny, brokolica, uhorky, špargľa, avokádo, olivový olej, škorica. Vhodné sú minerálne vody ale bez „bubliniek“ (neperlivé). V systematickom prijímaní minerálnej vody, môžete napomôcť pri normalizovaní fungovania žlčového a pankreasového systému. Ďalej sú vhodné bylinné čaje, čistá pramenitá voda.

Čomu sa vyvarovať

Vyprážané, korenené, údené pokrmy. Taktiež je potrebné vylúčiť sladkosti, šumivé nápoje a alkohol.

Ďalej zo svojho jedálnička musíme vylúčiť výrobky, ktoré spôsobujú tvorbu kyselín v tela (kapusta, fazuľa, bohatý vývar s mäsom, hubami alebo ryby, polievky, kyslá smotana, mlieko, tuky, živočíšne tuky (okrem masla).

Vyvarujte sa presladeným a taktiež presoleným pokrmom… sladkosti, chlieb, pečivo, zemiaky a taktiež káva a alkohol. Úplne sa treba vyhnúť mliečnym výrobkom a živočíšnym bielkovinám.

Pankreas je orgán, ktorý udrie nečakane. K preventívnym krokom patrí obmedzenie tukov a častejší príjem potravy v menších dávkach, aby nedochádzalo k preťažovaniu podžalúdkovej žľazy. Liečba môže byť konzervatívna, pri ktorej sa aplikujú lieky proti bolesti, infúzie vo veľkom množstve, zamedzí sa príjem potravy, zavedie sa sonda a potrava sa nahrádza infúznymi roztokmi. Pri rozvoji celkového zápalu sa aplikujú širokospektrálne antibiotiká. K chirurgickej liečbe sa pristupuje v prípade potvrdenia prítomnosti väčších a rozširujúcich sa nekróz alebo pri komplikácii zápalu. Odporúča sa diéta, zákaz alkoholu, nefajčiť, odstrániť stres a dlhodobá substitučná liečba enzýmovými preparátmi. Ak je hlavnou príčinou stres, veľmi vhodné doplnenie enzymatickej liečby je klíčkový olej.