Pamäť v skvelej kondícii


Práve vďaka pamäti si uchovávame spomienky z minulosti, príjemné zážitky, ako aj skúsenosti, dôležité informácie a vedomosti. Táto rozumová schopnosť je pre každého človeka kľúčovou pre každodenné fungovanie. Tak ako fyzicky dokážeme formovať naše telo a udržať si kondíciu vieme vo veľkej miere trénovať aj mozog, čo oceníme najmä vo vyššom veku.

Z časového hľadiska a dĺžky udržania informácii rozlišujeme krátkodobú, dlhodobú a senzorickú (ultrakrátku) pamäť. Náš mozog si najskôr informácie zapamätáva, potom upevňuje, vybavuje a nakoniec zabúda. Úzko s ňou súvisí aj schopnosť pozornosti, učenie a myslenie.

Ako udržať pamäť sviežu čo najdlhšie

  • Zdravý kardiovaskulárny systém – Srdce v dobrej kondícii má na náš mozog obrovský vplyv.
  • Správna životospráva – Práve na udržanie si čo najväčšieho množstva zážitkov a spomienok by sme sa mali inšpirovať stredomorskou kuchyňou, ktorá je bohatá na omega 3-mastné kyseliny. Ryby, morské plody, zdravé tuky, dostatok vitamínu B a vlákniny, doplnené sviežimi zeleninovými šalátmi je tá správna cesta. Vhodné sú aj olivy, kukurica a avokádo. Keď máme pocit, že si veľa vecí nevieme opätovne vybaviť, tak práve vtedy je vhodné zaradiť lecitín, ginko biloba, vitamín E, B12.
  • Socializácia – Práve vďaka príjemným a pravidelným posedeniam s rodinou a priateľmi si vytvárame nie len pozitívne myšlienky a nezabudnuteľné chvíle, ale je aj vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sa častejšie kontaktujú vykazujú lepšie pamäťové schopnosti.
  • Fyzická aktivita – Veľmi výrazne znižuje riziko zabúdania a demencie.
  • Nové podnety – Dôležité je na sebe stále pracovať a snažiť sa napredovať. Práve to je tajomstvom ako byť so sebou nie len spokojný, ale navyše aj spôsob ako si udržať sviežu pamäť vo vyššom veku. Napredovanie nás naučí sa rýchlejšie adaptovať, prirodzene a v pokoji reagovať na zmeny, koncentrovať sa a efektívne udržať informácie.  Naďalej je dôležité sa venovať tomu čo nás napĺňa, no i pokúšať sa do svojho života zaradiť nové hobby, ktoré nás bude podnecovať iným spôsobom.
  • Knihy – Pri čítaní sa stimuluje množstvo nervových centier a práve preto čítanie patrí medzi nenahraditeľné zložky intelektuálneho a pamäťového systému. Pokúsme sa čítanie zaradiť do každodenného života a denne si vyhradiť aspoň hodinu na oddych s knihou. Odmenou bude nie len príjemne prežitý čas a lepšia pamäť, ale aj bohatšia slovná zásoba, širší rozhľad a bystrosť.

Každý deň nám prináša množstvo príležitostí na tréning mozgu, stačí sa len spoliehať sám na seba a viac si veriť. Keď si nabudúce budete zapisovať informácie, tak odložte diár a snažte sa ich zapamätať si, lúštite krížovky, pred spaním si spomeňte na príjemné momenty, ktoré ste dnes zažili a chcete si ich navždy zapamätať. Náš mozog trénujeme aj činnosťami ako umývanie si zubov opačnou rukou, dvíhanie predmetu zo zeme nohou, kreslenie – vysúšajte kresliť nohou, chodenie po špičkách či sprchovanie sa so zatvorenými očami – aj to sú možnosti, ktorými si posilňujeme našu pamäť.