Otlaky


Človek jednoducho nedokáže odolať. Topánky v ponuke sa nám proste hodili a cena bola viac ako lichotivá. Neskôr však vysvitne, že sme nekúpili len lacnú nekvalitnú obuv, ba navyše nám spôsobuje aj bolestivé otlaky. Otlaky sú citlivé miesta, ktoré sa naplnia kvapalinou z maličkých ciev, ak dôjde k popáleniu, pricviknutiu či jednoducho k podráždeniu jemného bežného tkaniva. Známe sú aj otlaky, ktoré vznikli z trenia v dôsledku tepla zo spotených nôh či tesných topánok. Ak neprestanete v čítaní, dozviete sa spôsoby, ako si ochrániť svoje nohy pred otlakmi v budúcnosti.

OŠETRENIE OTLAKOV

Prostredníctvom otlakov nám telo oznamuje, že pokožka a tkanivo sú poškodené. Počas ošetrovania na zmiernenie bolestí, teba zároveň aj zabezpečiť ochranu postihnutého miesta.

VYTVORTE SI VANKÚŠIK

Namiesto nalepenia leukoplastu len plocho na otlak, vytvorte z leukoplastu nad otlakom vankúšik tým, že ho zo strán trochu stlačíte, aby sa vatová náplň trochu zdvihla. Okrem ochrany otlaku dosiahneme aj to, že vzduch bude v okolí lepšie cirkulovať, čo podstatne urýchli hojenie.

PUSTITE DNU VZDUCH

Istí ľudia zastávajú názor, že otlaky netreba vôbec zakrývať. V prípade, že je možnosť si na istý čas, napríklad si vyzuť obuv, netreba váhať a zabezpečiť prísun vzduchu na postihnuté miesto.

MASŤ 

Či už sa rozhodnete na otlak nalepiť leukoplast, alebo ho necháte voľne na vzduchu, je potrebné ho v každom prípade ho natrieť antibakteriálnou masťou, aby nedošlo pri prasknutí k infekcii.

VYPCHANIE

Ak sa otlak nachádza na veľmi citlivom mieste, napríklad na päte, prináša jeho vypchatie väčšie zmiernenie bolesti ako len prelepenie leukoplastom. 

TRPEZLIVOSŤ

Počítať treba s tým, že bude trvať asi 7 dní, kým sa tekutina v otlaku úplne absorbuje.

PREPICHOVANIE

Hoci sa niektorí lekári domnievajú, že otlaky by sa nemali prepichovať, z dôvodu možnej infekcie, iní zasa zastávajú názor, že otlak, ktorý zapríčiňuje nadmerný tlak by sa mal prepichnúť, aby mohla z neho tekutina vytiecť. Pred prepichovaním treba miesto vydezinfikovať, otlak potom prepichnite na jednom mieste, najlepšie na okraji a tekutinu jemne vytlačte.

KOŽA NA MIESTE

Po prepichnutí a vytlačení tekutiny kožu nikdy nestŕhajte. Práve táto koža chráni miesto pred infekciami a vytvára akoby mostík pre nové kožné bunky, ktoré postihnuté miesto zahoja.

NAJSKÔR ZMÄKČIŤ

Ak sa otlak nachádza na mieste s veľmi hrubou kožou, pokožku teba najskôr zmäkčiť, a aspoň na 15 minúť treba miesto jemne masírovať nedráždivým krémom, napríklad protizápalovým z nechtíka lekárskeho, no vhodná náhrada je aj olivový olej.

Treba byť veľmi opatrný a nezamieňať si otlak s popáleninami. Sčervenanie, červené pásiky alebo vytekajúci hnis v prepichnutom otlaku sú dostatočným dôvodom na návštevu lekára.