Orechy


Keď máme  chuť na nejakú zdravú maškrtu, potrebujeme zahnať hlad a dodať do tela energiu, no nevieme čo by sme si dali. Jednoznačne orechy. Doplnia do nášho tela dôležité živiny potrebné pre náš organizmus. Mali by byť súčasťou jedálnička každého z nás, ale najmä tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať. V jesennom období je ich hlavná sezóna, tak prečo ich nejesť surové, čerstvo nazbierané, keď obsahujú omnoho viac výživových látok ako v sušenom stave.

• Prečo ich zaradiť do jedálneho lístka

Význam orechov ešte stále nie je docenený, hoci bielkoviny orechov sa úplne vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka či vajec. Sú  bohaté na vitamíny skupiny B, E, D a betakarotén. Minerálne látky (obsah týchto látok a stopových prvkov je v nich asi 2,5-krát vyšší ako v ostatných plodoch) ako selén, horčík, železo a mangán, spolu s vitamínom B výživne pôsobia na každú bunku nervovej sústavy. Vysoký obsah síry podporuje látkovú premenu a vylučovanie toxínov pečeňou. Znižujú cholesterol v krvi, podieľajú sa na tvorbe nervového tkaniva, podporujú tvorbu červených krviniek, blahodárne vplývajú na imunitný systém a pomáhajú pri anémii. Niektoré druhy sú bohaté na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny, ktoré priaznivo pôsobia na srdce. Významne pomáhajú pri liečbe sexuálnych problémov a neplodnosti.

• Vlašské orechy – U nás sú najbežnejšie. Tento typ orechov obsahuje veľké množstvo aminokyselín a cenných minerálnych látok. Sú dobrým zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitu organizmu. Poslúžia aj ľuďom trpiacim obličkovými ochoreniami, a to pre ich nízky obsah sodíka. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Dodávajú energiu srdcu. Majú však vysokú kalorickú hodnotu.

• Lieskové orechy – Obsahujú vysoké množstvo vitamínov A a E, ktoré zlepšujú činnosť mozgu. Obsahujú mnoho kyseliny listovej, teda sa odporúčajú najmä ženám v prvých mesiacoch tehotenstva, pretože pomáhajú predísť niektorým vývojovým vadám. Ďalej majú veľa železa a vápnika. Povzbudzujú činnosť čriev.

• Burské oriešky – Arašidy. Obsahujú vitamín B, C, E, ale aj A. Sú vynikajúcim liekom na nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, pôsobia pri chorobách srdca, krvného obehu a látkovej premeny. Existuje ich asi 70 druhov. Tieto orechy sú vynikajúci antioxidant. Zlepšujú zrak, sluch, a pamäť.

• Mandle – Sú bohaté na fosfor, draslík, železo a sú jedným z najhodnotnejších druhom orechov. Zo všetkých orechov obsahujú najviac horčíka a tak upokojujú nervy, vylepšujú pleť, vlasy a nechty. V mandliach je viac vápnika ako napríklad v mlieku. Do svojho jedálneho lístka by si ho mali dať najmä tí, ktorým hrozí osteoporóza.

• Pistácie – Sú najbohatšie na železo. Obsahujú veľa provitamínu A. Majú vysoký obsah enzýmov. Svoju výraznú chuť a arómu získavajú pražením.

• Kešu orechy – Posilňujú imunitný systém, zlepšujú funkciu srdca a dokonca upokojujú bolesti zubov. Dvadsať kešu orieškov denne zabezpečí nášmu telu dennú potrebu železa. Majú veľmi dobrú sladkú chuť, pretože obsahujú viac cukru ako iné druhy. Sú kalorickejšie, preto to s ich jedením netreba preháňať. Sú dodávateľmi okamžitej  energie.

• Píniové orechy – Majú aj veľa železa, ktoré je osožné pri krvotvorbe, obsahujú veľmi veľa horčíka a pre nízky obsah sodíka sú vhodné pri obličkových ochoreniach. Obzvlášť sa hodia pre deti a staršie osoby. Odporúčajú sa aj ľuďom so sklonmi k ​​obezite. Treba ich  rýchlo spotrebovať, lebo rýchlo horknú.

• Para orechy – Ani jeden druh orechov nie je taký bohatý na selén ako práve para orechy. Jeho nedostatok v organizme má nepriaznivý vplyv na srdcovo-cievne a onkologické ochorenia. Považujú sa za jedny z najchutnejších orechov. Používajú sa do šalátov aj do dezertov.

• Pekanové orechy – Americká odroda vlašských orechov. Nie je v nich toľko vitamínov ako v iných druhoch orechov, ale majú pozitívny vplyv v rámci prevencie rakoviny.

• Makadamové orechy – Obsahujú vápnik, fosfor a vitamín B a hoci pre človeka predstavujú kalorickú bombu, sú obľúbené pre ich vynikajúcu chuť.

• Jedlé gaštany – Sú bohaté na vitamíny B a E, vlákninu a majú nízky obsah tukov. Jesť by ich mali najmä vegetariáni, pretože im zabezpečia všetky chýbajúce živiny.

• Kokosové orechy – Sú bohaté na vlákninu, ktorá pomôže najmä ľuďom so zažívacími problémami. Kokos obsahuje nasýtené tuky a tým aj veľa kalórií. Na rozdiel od dužiny kokosové mlieko neobsahujú nijaký tuk.

Opatrnosť sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú nejaký druh alergie. Orechy patria medzi potravu, ktorú nie každý toleruje. Najsilnejší alergén je obsiahnutý v arašidoch. Ak sú na orechoch malé čierne, biele alebo zelené bodky, vyhodíme ich, pretože mykotoxíny, produkty plesní, sa pokladajú za veľmi silné karcinogény.