Opuch kolena


Opuch kolena býva označovaný aj ako voda v kolene. Voda v kolene je všeobecný termín pre akumuláciu prebytočnej tekutiny v okolí kolenného kĺbu. Nahromadená voda môže byť dôsledkom zranenia alebo primárneho ochorenia. Tekutina v opuchnutom tkanive môže byť kĺbny maz – synovia alebo v prípade infekcie, je to hnis. Synovinálna tekutina je väzivová tekutina, ktorá znižuje trenie a má veľký význam vo výžive chrupavky. Obklopuje dutinu kĺbu, ktorá má za normálnych okolností veľmi malý objem a obsahuje len minimálne množstvo kĺbneho mazu.

Opuch kolenného kĺbu môže obmedziť jeho funkciu a flexibilitu.  Chronické alebo dlhotrvajúce opuchy môžu viesť k trvalému poškodeniu kĺbov, odbúraniu chrupavky a zmäkčovaniu kostí. Ak chcete zistiť príčinu vody v kolene, lekár musí v prvom rade odobrať vzorku tekutiny z kolena na testovanie, či sa jedná o infekciu, chorobu alebo úraz. V prípade, že tekutina obsahuje kryštáliky, možno máte dnu. Prítomnosť baktérií vo vzorke tekutiny naznačuje infekciu a krv je znakom traumatického poranenia. Akonáhle lekár určí základnú príčinu prítomnosti vody v kolene, vhodná liečba môže začať.

Príznaky

Príznaky vody v kolennom kĺbe obyčajne zahŕňajú:

  • opuch a začervenanie v okolí kolena
  • stuhnutosť – pri prebytočnej tekutine nemusí byť kolenný kĺb schopný ohnúť sa alebo narovnať dolnú končatinu úplne
  •  bolesť – v závislosti na príčine nahromadenia tekutiny môže byť koleno bolestivé až do takej miery, že nie je možné niesť celú telesnú hmotnosť

Kedy navštíviť lekára?

Znovu vyhľadajte lekársku pomoc, ak predpísané lieky nezmierňujú bolesť a opuch kolena alebo v prípade, že je postihnuté koleno teplé a citlivé na dotyk.

Príčiny

Voda v kolene môže byť spôsobená rôznymi typmi problémov, od traumatických zranení (zlomenina, poškodenie menisku) až po ochorenia (poranenie väziva kolenného kĺbu, artróza, reumatoidná artritída, infekcie, dna, cysty, krvácavé stavy, nádory) alebo aj pri nehode, po ktorej je prirodzenou reakciou organizmu, že sa koleno obklopí ochrannou tekutinou. Vo väčšine prípadoch sa môže opuch ľahko vyliečiť.

Rizikové faktory

  •   vek – voda v kolene má častejšiu tendenciu tvoriť sa u ľudí starších ako 55 rokov
  •   fyzická aktivita – u športovcov, ktorí pri trénovaní zahŕňajú náhle zmeny smeru, ako je napríklad pri basketbale, sú viac pravdepodobné typy zranenia kolena, ktoré spôsobujú vodu v kolennom kĺbe
  •   obezita prispieva k opotrebovaniu a roztrhnutiu väziva, čo môže viesť k nahromadeniu vody v kolene. Tým sa zvyšuje riziko osteoartózy, jeden z častejších príčin vody v kolene.

Ak sa voda v kolene nijakým spôsobom nelieči, môže dôjsť k obmedzeniu Vašej mobility. V prípade, že je opuch spôsobený infekciou, dochádza aj k zničeniu väziva.