Opar na perách


Známy aj ako herpes, teda vírusová infekcia kože a sliznice, ktoré sa prejavuje nezhubnými dráždivými pľuzgierikmi. Býva často spájaný s horúčkovým ochorením. Nositeľom vírusu bývajú už malé deti, ktoré dostávajú prvú herpetickú infekciu často bez akýchkoľvek príznakov. Vírus sa prenáša kvapôčkovou alebo kontaktnou infekciou. Asi 85% dospelej populácie má proti vírusu dostatok protilátok, no kto ho raz v tele už má, viac sa ho už nezbaví. Potom je možné už len predchádzať tomu, aby neprepukol alebo aby jeho prejavy neboli veľmi výrazné. Infekcia herpetickým vírusom sa prejaví aj  pri oslabenej imunite organizmu.

PRÍČINY

Herpetické vírusy sa usídľujú pozdĺž nervov, prvé príznaky infekcie sa objavujú po dvoch dňoch a stupňujú sa až do šiesteho dňa infekcie. Na šiesty deň už zasiahnu zmobilizované obranné sily organizmu a zamedzia ďalšiemu šíreniu infekcie. Na siedmy alebo ôsmy deň pľuzgieriky vyschnú a úplne sa zahoja.

SYMPTÓMY

  • drobné i väčšie pľuzgieriky naplnenou tekutinou na perách, predovšetkým na prechode medzi pokožkou a sliznicou
  • náhly výskyt sprevádzaným nepríjemným, často veľmi silným pálením
  • výskyt celých kolónií pľuzgierikov na začervenaných ústach
  • herpes niekedy sprevádza opuch mandlí

V prvom rade sa usilujeme eliminovať stresové faktory a podporiť imunitný systém v boji s infekciou. Musíme zabezpečiť pokoj, teplo a dostatočný prísun živín z potravy. Podľa možností treba vylúčiť kofeín, alkohol a samozrejme nikotín.

OVOCIE A ZELENINA

Vitamíny a stopové prvky hrajú významnú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Mimoriadne dôležité sú všetky skupiny vitamínu B (zelenina, zemiaky, obilniny, strukoviny), vitamín A (karotka, špenát, brokolica, kel, mangold, tekvica, melón, papája, marhule a broskyne), vitamín E (v rastlinných olejoch a sójových produktoch) a selén (v hubách, cibuli, cesnaku, špargli a hľuzovej zelenine).

ZINOK

Ďalšou účinnou zbraňou imunitného systému je práve tento stopový prvok. Vysoký obsah majú strukoviny, orechy, semienka a jadierka. No môžeme ho dopĺňať aj prostredníctvom pást z lekárne či liečivý zinkový roztok si pripraviť aj sami, a to tak že zmiešame 4 gramy síranu zinočnatého v 100 mililitroch prevarenej studenej vody. Do roztoku namáčame vreckovku a každú hodinu si ju na niekoľko minút pritláčame na postihnuté miesto.

OPAR A PSYCHIKA

Stačí, ak cítime výraznú averziu voči niekomu v okolí, a to môže dokonca  vyvolať herpesovú infekciu. Psychoterapeut zaiste pomôže nájsť príčinu, no pracovať na sebe budeme musieť sami. Herpes je nákazlivý ešte aj v štádiu hojenia. Ak ho máme, sme povinní chrániť svoje okolie a dodržiavať isté bezpečnostné opatrenia. Nebozkávať či už len na líce je samozrejme neprípustné, ako je aj samozrejmosťou si zadovážiť vlastný uterák. 

KEDY NAVŠTÍVIŤ LEKÁRA

Dermatológa je nutné vyhľadať vtedy, keď sa herpetická infekcia rozšíri na oči, ak máme opuchnuté lymfatické uzliny na krku a pridá sa aj bakteriálna infekcia. Ak sa herpes často opakuje, je potrebné sa podrobiť cielenej liečbe.