Odreniny


Ak dochádza k oterom medzi nami a našou pokožkou, alebo pokožkou a oblečením, tak s najväčšou pravdepodobnosťou trpíme ťažkosťami označujúcimi sa ako odreniny. Ide o následok nepríjemností kedy je narušená rovnováha našej pokožky. Telo sa bežne zbavuje odumretých a nechcených buniek kože a nahrádza ich novými. Avšak pri odreninách sa vrchná vrstva buniek odiera v dôsledku trenia v oveľa väčšej miere, akú si je telo schopné nahradiť.  Opatrnosť a následne zvýšenú pozornosť by sme mali venovať už sčervenaniu a dráždeniu. Ak sa problém zhoršuje, prirodzene, sa stáva dráždenie intenzívnejšie s čím stúpa aj bolesť. V horšom prípade je odretá pokožka navyše vystavená potu či vlhku, kedy už je dráždenie doplnené o krvácanie pokožky alebo hrozí aj mokvanie.  

Lekári sa zhodujú, že medzi rizikové skupiny patria ľudia s nadváhou a naopak atléti. Prečo práve tieto tak odlišné skupiny? Tam, kde do styku s pokožkou prichádza veľké množstvo inej pokožky – ako pri ľuďoch s nadváhou alebo svalnatých ľuďoch, je tvorba odrenín vysoko pravdepodobná.  Pri pohybe atléta stúpa trenie pokožky o pokožku a okrem toho často nosia odev s drsným povrchom ktorý dráždenie zintenzívňuje. 

Nezáleží na tom, či ste muž alebo žena – odreniny by nám nemali znepríjemňovať život. V nasledujúcom texte je zhrnutých niekoľko rád, ktoré pomôžu ťažkosti zmierniť a vyvarovať sa tomuto problému do budúcnosti.

NOSIŤ ČISTÉ ŠATSVO

Toto upozornenie sa vzťahuje najmä na odev, ktorý sa používa pri športovaní. Pot a nečistoty sa kumulujú v látke a pôsobia dráždivo. Na pranie športového odevu je vhodné použiť jemný prací prostriedok.

BIELIDLO

Namáhanú pokožku veľmi dráždi. Pri pláchaní sa len veľmi zložito úplne odstráni a v odeve je v malom množstve stále prítomné. Množstvo treba preto zredukovať, prípadne venovať väčšiu pozornosť pláchaniu odevu.

PLAVKY

Rovnako aj chlór pridávajúci sa do bazénov dráždi pokožku. Zvýšenú starostlivosť treba teda venovať aj plaveckému odevu vzhľadom na jeho čistenie.

ZNECITLIVENIE VĎAKA PÚDRU

Práve púder, ktorý sa nenesie pred športovým výkonom na odrené miesto v sebe ukrýva funkciu akéhosi nárazníka a zmenšuje trenie. Jeho nanesenie môže vylúčiť vznik jemnej odreniny na závažnú ranu. Prospešné je ak púder obsahuje kukuričný škrob, pretože skvele vysúša a odsáva vodu a vlhkosť.

KRÉM

Uľahčenie prináša nanesenie s obsahom 0,5 alebo 1% hydrokortizónového krému na ranu, ktorý si nevyžaduje lekársky predpis. Kortizón utišuje zápal na pokožke a urýchľuje hojenie. Ak krém budete používať len počas noci, ráno ho treba utrieť minerálnym alebo detským olejom. Na zotretie sa neodporúča mydlo a voda – pokožku len zbytočne dráždia.

POZOR NA BEDRÁ

Nepoužívajte deodoranty ani antiperspiranty, alebo s nimi postupujte veľmi úsporne, ak sú vaše bedrá odreté.  Okrem toho v oblasti bedier nehoľte ochlpenie, kým problémy nepominú. 

OBMEDZENIE AKTIVÍT

Aj keď odreniny nie sú vo väčšine prípadov ničím vážnym, mohli by byť veľmi bolestivé pri pokračovaní v činnosti, ktorá ich spôsobila. V takomto prípade je vhodné pozastavenie na niekoľko dní, počas ktorých sa pokožka zahojí. Keď budete pripravení zasa začať, treba si dané miesto o to viac chrániť – na miesta, ktoré boli poodierané treba naniesť hustý krém. 

Medzi najčastejšie postihnuté miesta patria najmä vnútorné časti stehien, pazuchy, u žien miesta pod poprsím a prekvapujúco aj mužské bradavky. Bežci trpia na odreniny medzi stehnami, aj keď ide predovšetkým o mužský problém, nakoľko panva žien je širšia. Pre ženy by malo byť samozrejmosťou nosiť pri behu mäkkú, pevnú a dobre sediacu podprsenku. U mužov, ak to dovoľuje počasie sa odporúča športovanie bez trička, prípadne odev z mäkkých prírodných vlákien, ako je bavlna. Vyhýbať sa treba  drsným a umelým vláknam. Za bežných okolností sa odreniny ošetrujú doma, no v ojedinelých prípadoch je potrebná lekárska pomoc – ak sa odrenina zhorší napriek tomu keď sa viac dní ošetruje krémom či púdrom, ak pokožka mokvá, páli, či keď pociťujete zimomriavky a máte horúčku.