Obličkové kamene: sú seniori viac ohrození?


Výskyt obličkových kameňov je ochorenie, ktoré patrí u seniorov medzi ochorenia s obzvlášť rýchlym vzostupom. Seniorská skupina je v ohrození pre ich metabolické poruchy, ochorenia kostí súvisiace s ich vekom.

Obličkové kamene (renálna litiáza, nefrolitiáza) sú tvrdé kryštalické častice, ktoré sa tvoria v močových cestách. Pri menších rozmeroch sa dokážu vylúčiť von z organizmu bez toho, aby človek pocítil akékoľvek nepohodlie. Pri väčších obličkových kameňoch sa zablokuje prietok moču, čo môže spôsobiť neznesiteľnú bolesť, infekciu alebo dokonca zlyhanie obličiek.

Kým obličkové kamene môžu byť spôsobené radom faktorom, potom starnutie je práve ten faktor, ktorý zvyšuje riziko ich vzniku. Pričom zmeny súvisiace s vekom v hustote kostného materiálu, kumulovaná strata kostí, predchádzajúce zlomeniny a nehybnosť sú tiež faktory, ktoré preukázali, že sa zvyšuje riziko ochorenia obličkových kameňov.

Príznaky Príznaky pri ochorení obličkových kameňov môžu zahŕňať:
  •  silná bolesť na bočnej a zadnej strane pod rebrami
  •  bolesť, ktorá sa šíri do spodnej časti brucha a slabín
  •  bolesť, ktorá prichádza vo vlnách a kolíše v intenzite
  •  bolesť pri močení
  •  sfarbený moč (ružový, červený alebo hnedý)
  •  páchnuci moč
  •  nevoľnosť a zvracanie
  •  trvalá potreba močiť, prípadne častejšie močenie ako zvyčajne
  •  horúčka a zimnica, ak je prítomná infekcia
Príčiny

Obličkové kamene často nemajú žiadnu určitú, jedinú príčinu, aj keď existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko ich vzniku. Obličkové kamene sa tvoria, keď Váš moč obsahuje viac kryštálov tvoriacich látok – napríklad vápnik, oxalát a kyselina močová. V rovnakom čase však môže moč postrádať látky, ktoré bránia zlepeniu kryštálov a tak sa vytvára ideálne prostredie pre tvorbu obličkových kameňov.

Rizikové faktory Faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku obličkových kameňov zahŕňajú:
  •  rodinná alebo osobná anamnéza – ak má niekto z Vašej rodiny obličkové kamene, máte väčšiu pravdepodobnosť ich vzniku. V prípade, že ste už niekedy mali obličkové kamene, máte zvýšené riziko ich ďalšieho vzniku.
  • dehydratácia – v prípade, že nie je dostatok denného pitného režimu, môže sa zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov. Hlavne u ľudí žijúcich v teplejšom podnebí a u tých, ktorí vylučujú viac potu sa riziko ešte viac zvyšuje.
  •  jednostranná strava – hlavne s vysokým obsahom bielkovín, sodíka a cukru
  •  obezita je spojená so zvýšeným rizikom obličkových kameňov
  •  ochorenia tráviaceho traktu a chirurgické zákroky – žalúdočný bypass, zápalové ochorenie čriev alebo chronická hnačka môže spôsobiť zmeny v tráviacom procese, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie vápnika a vody, zvýšenie hladín látok reagujúcich v moči
  •  ostatné zdravotné stavy – ochorenia a podmienky, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov zahŕňajú renálnu tubulárnu acidózu, cystinúriu, hyperaratyreózu, niektoré lieky a niektoré infekcie močových ciest

Historicky sa obličkové kamene vyskytujú u dospelých vo veku 20 až 60 rokov. Avšak 10 – 20% pacientov s týmto ochorením sú starší ako 65 rokov. A ako populácia starne, je dôležité pochopiť ako ochorenie zhodnotiť, ako pristúpiť k prevencii a liečbe obličkových kameňov u tejto populácii. Zvlášť keď majú seniori vyššie riziko infekčných komplikácií a celkovej chorobnosti po liečbe obličkových kameňov.

Dobrou správou však je, že liečba obličkových kameňov sa výrazne vyvinula. V súčasnej dobe sú takmer všetky kamene v močových cestách úspešne liečené s minimálne invazívnymi chirurgickými technikami. Tieto postupy môžu zahŕňať menej bolesti a kratší čas v anestéze, čo z medicínskeho pohľadu umožňuje riadiť väčšinu starších pacientov rovnako ako tých mladších.