Obavy seniorov z opatrovateľskej služby


 Tento článok by mal pomôcť pochopiť väčšinu seniorov. Je logické že po dlhých rokoch nezávislého žitia budú potrebovať čoraz viac podpory a pomoci. Často sú však nevládni a vyžadujú si odbornú pomoc. Viac a viac opatrovaných prijíma pomoc od opatrovateľov veľmi ťažko a na rodinu ma kvôli tomu ťažké srdce čo je celkom pochopiteľné. Väčšina z nás, či už rodinných príslušníkov alebo opatrovateľov, si nevie celkom predstaviť o aký strach zo strany seniorov sa jedná. Tieto dôvody vám pomôžu k nájdeniu si a vypestovaniu si lepšieho a pevnejšieho vzťahu a k pochopeniu a riešeniu nastávajúcich problémov či nevrlých vzťahov k opatrovateľom či rodine.

Stratím svoju nezávislosť

Skutočne veľmi obsiahla veta, ale význam sa krúti okolo slova nezávislosť. Prečo? Práve nezávislosť je spojka medzi slobodou. Byť odkázaný na pomoc iného človeka a cítiť sa nevládne je niekedy príliš veľké sústo. Musíte im dať najavo, že nie ste ani hrozba ani mu nedokazujete ich neschopnosť. Nedávajte im najavo ich nedostatky ani ak to nie je ich vina – napr. choroba.

Zabudnete na mňa

Je to často Slovenská realita, ale nie len tá naša. Tento problém ma viacero seniorov ku ktorým bola najatá opatrovateľka.  Nesmiete im dať pocit, že sa staráte len z povinnosti a logicky by tú nahradila opatrovateľka. Táto veta je veľmi bolestivá ak si ju vyložíte správne. Jediným riešením ako ich presvedčiť o opaku je rovnaký záujem o ich život, pocity, potreby či námietky voči opatrovateľskej službe.

Budem sa nudiť

Väčšina z dospelákov má problém ostať doma viac ako týždeň z dôvodu, na prvý pohľad, sladkého ničnerobenia. Ale aké je to žiť ako seniori? Je to vcelku pochopiteľná obava. Musíte sa snažiť o to, aby mali dostatok aktivít primeraných k ich sile a položiť si otázku či je to pre nich vhodné. Či už si zaobstaráte zvieratko, alebo ich prihlásite na rôzne aktivity.

Bojím sa, že sa o mňa budú zle starať

Obava prirodzená ako každá jedna. Veľa z nich vám to kľudne povie. Či už ste rodinný príslušník alebo opatrovateľ/ka. Nečudujme sa. Ak by sme boli v ich koži, určite by sme to povedali niekomu kto sa o nás stará, má o nás záujem a veríme im. Však? Buďte týmto človekom.