Nevhodné pohybové aktivity pre seniorov


Starší ľudia sú náchylnejší na zranenia spôsobené cvičením a aktívnym pohybom. Naše telo postupom času stráca silu i koordináciu a práve to býva u seniorov najčastejším dôvodom zranení pohybového aparátu. Pri náročnosti a nesprávnom prevedení cvičení si seniori môžu privodiť vážnejšie zranenie alebo spôsobiť nepríjemnú bolesť.

Aké sú nevhodné pohybové aktivity u seniorov?

Starší ľudia trpia rôznymi zdravotnými problémami, ktoré ich limitujú v bežnom živote. Preto pri výbere pohybových aktivít musíme byť veľmi opatrní a obozretní. Všetky pohybové činnosti, ktoré si vyžadujú dynamiku, švihy, hmity či koordináciu sú spojené s rizikom úrazu. Hlavným dôvodom je, že u starších ľudí dochádza k zníženiu nervovo-svalovej kontroly pohybu. Preto je starších ľudí potrebné sa vyhnúť nasledovným činnostiam:

  • skoky zo schodov, skoky zo stoličky, doskoky po odbití lopty (napr. vybíjaná)
  • zjazdové lyžovanie, korčuľovanie, kontaktné športové hry
  • švihové a hmitové cvičenia, korekčné pohyby (možné natiahnutie alebo prasknutie svalu)
  • dlhodobé pochody (možné únavové zlomeniny)

Tieto odporúčania pri výbere pohybových aktivít u seniorov je potrebné brať vážne. Mohlo by tak u nich dôjsť  k vážnejšiemu zraneniu.

 Riziko pádu

 K vážnemu zraneniu však môže dôjsť nielen pri cvičení, ale aj pri vykonávaní bežných denných činností. Častým rizikom u starších ľudí je nebezpečenstvo pádu.

Pri páde dochádza k pomliaždeniu alebo poraneniu mäkkých tkanív čo vedie k vzniku hematómov, podvrtnutiu kĺbov, fraktúry ramenného krčku, stehennej kosti, zápästí alebo paží. Veľmi často taktiež dochádza k vzniku tržných rán a poraneniam hlavy.

Medzi jeden z rizikových faktorov pádu patrí vek starších ľudí. Až u viac ako 50% osôb nad 85 rokov dochádza k nebezpečným pádom. Najčastejšie k týmto pádom

dochádza hneď ráno, po rýchlom postavení sa z postele. Dôvodom je, znížený krvný tlak (hypotenzia).

Ďalšie faktory patria prílišné užívanie liekov, ktoré sú určené na najrôznejšie zdravotné problémy a svalová slabosť z dôsledku poklesu svalovej sily. Tým dochádza u staršieho človeka k bolestiam kĺbov a narušeniu samotnej chôdze.

Myslite teda pri výbere pohybových aktivít pre seniorov na to, že ich nervovo-svalová kontrola pohybu je na nižšej úrovni a preto je potreba pri vykonávaní cvičení byť veľmi opatrní.