Netradičné prílohy


Nie je nič zlé na klasických prílohách k hlavným chodom, ktoré sme zvyknutí jedávať počas celého života. No súčasný trh nám poskytuje veľa variácii ako spestriť každodenné jedlo niečím zaujímavým, ľahším, sviežejším, farebným a aj nášmu telu prospešnejším. Spomeňme si niektoré netradičné prílohy, ktoré by sa mohli v našich kuchyniach zastávať čestné miesto.

• Amarant – Ide o potravinu, ktorá v porovnaní s inými obilninami obsahuje mnohonásobne viac proteínu a svojím aminokyselinovým zložením hravo konkuruje plnohodnotným bielkovinám živočíšneho pôvodu. Amarant je svojimi vlastnosťami dôležitý ako prevencia pre všetky vekové kategórie. Zvláštny význam má pre malé deti, pretože lyzín podporuje tvorbu mozgových buniek. Slúži pri prevencií a liečbe porúch metabolizmu tukov, zvýšenej hladiny cholesterolu a ich komplikácií ako je ateroskleróza ciev, mozgová mŕtvica, ischemická choroba srdca a srdcový infarkt. Prečisťuje črevo, pôsobí preventívne pred hemoroidmi, pomáha proti zápche a pomáha k hojeniu rán.

• Bulgur – Je to výživná a ľahká forma pšenice, ktorá podporí trávenie, vyprázdňovanie a aj samotné chudnutie. Má príjemnú orieškovú chuť a obsahuje veľa prospešných látok. Vláknina, nachádzajúca sa v tejto obilnine, je dôležitá pre trávenie, znižuje vylučovanie žlče, a tým pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Zastúpený je aj vitamín A, vitamíny skupiny B a viaceré minerály. Bulgur obsahuje horčík, železo,  fosfor či mangán. Vitamíny zo skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu i psychickú pohodu. Má dokonca schopnosť eliminovať riziko vzniku rakoviny prsníka u žien v klimaktériu.

• Kukuričná polenta – Teda kukuričná kaša sa pripravuje z kukuričnej múky alebo krupice, teda je prirodzene bezlepková. Je zdravý pokrm bohatý na minerály a vitamíny. Jej vysoký obsah vlákniny dodáva telu pocit sýtosti a podporuje správne fungovanie tráviacej sústavy. Dodáva aj vitamín B1, E  a provitamín A.  Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú aj pri znižovaní cholesterolu a cukru v krvi. Jej vyššia kalorická hodnota ju  neurčuje  na denné jedenie, ale dokáže nám spríjemniť jedálniček keď apetít vyžaduje akúsi inú chuť. Je mnoho variácii prípravy – či už preferujeme na sladko alebo na slano.

• Krúpy – Táto zabudnutá plnohodnotná potravina má všetky nutričné a zdravotné pozitíva, ktoré sa oplatí zobrať do úvahy pri výbere konzumovaných potravín. Jačmenné krúpy podporujú trávenie, prečisťujú ho, normalizujú cukor v krvi a dokážu odstrániť vysoký cholesterol. Sú bohaté na škroboviny aj bielkoviny a tuky. Majú aj veľký obsah lecitínu (látka, posilňujúca nervový sýstavu), veľa vitamínov a minerálnych solí.

• Pšeno – Drobné žlté guľôčky lúpaného prosa. Ich význam spočíva aj vo veľkom obsahu vitamínov a minerálnych solí, ďalej obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vápnik, fosfor, pre vyšší obsah železa sú vhodné pre ľudí trpiacich na anémiu. Tiež má prirodzene nízky glykemický index. Kremík a zinok obsiahnutý v pšene udržiava naše zuby, vlasy a nechty vo výbornej kondícii. Vďaka tomu, že pšeno sa radí medzi zásadité potraviny, ho môžeme zaradiť do jedálnička, ak nás trápia žalúdočné problémy a  prekyslenie.

• Pohánka – Je veľmi výživná, obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a tiež mnoho minerálov. Najvýznamnejšou je však prítomnosť rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na stav cievneho systému a má podobné vlastnosti ako kyselina pantoténová (vitamín P). Pohánka obsahuje zinok, ktorý sa stará o krásu vlasov a nechtov. Pohánku by mali jesť najmä ľudia, ktorí majú problémy s kŕčovými žilami a hemoroidmi.  Tiež je ideálna pre očistu tela, nakoľko je silne zásaditou potravinou, čím udržiava v tele harmóniu a rovnováhu.. Oproti iným obilninám je oveľa bohatšia na potrebné živiny.

Verím, že po zimnom období, ktoré býva spojené s ťažšími pokrmami, dáme spoločne šancu aj novým možnostiam.  Takéto ľahké, ako pre náš organizmus, tak aj na prípravu, či už jedlá, dezerty alebo prílohy sa stanú súčasťou nie len jarného odľahčenia, ale nájdu si svoje miesto aj v našich domácnostiach.