Nástrahy počas zimy


V zime je riziko pádov a nebezpečných úrazov prirodzene vyššie. Nezvyšuje sa len pri zimnom športovaní, ale na akomkoľvek zamrznutom, šmykľavom povrchu. Dôsledkom bývajú často zlomeniny horných a dolných končatín, podvrtnutia a úrazy hlavy. Treba byť teda opatrný aj pri bežnej prechádzke zimnou krajinou. Nepodceňujte dostatočný počet vrstiev teplého oblečenia, ako aj pokrývku hlavy a šálom si počas sychravého, najmä veterného  počasia, či mrazu zakrývajte ústa a nos. Dbajte na kvalitnú a teplú obuv a vhodnou podrážkou. Aj dostatočne hrubý odev totiž dokáže stlmiť nepríjemný pád. Ak je to možné, pri samotnom páde sa vždy snažte chrániť si hlavu.

Bez toho, aby sme si to uvedomili, môžeme byť ľahko vystavení podchladeniu. K hypotermii dochádza, ak telesná teplota klesne pod 35˚C. Príznakmi sú bledá a studená pokožka, triaška, ospalosť alebo poruchy vedomia, plytké dýchanie, pomalý a slabý pulz, v extrémnych prípadoch až zástava srdca – to všetko závisí od poklesu teploty v tele človeka. Medzi rizikové skupiny patria deti, seniori a veľmi štíhli ľudia. Pozor, podchladeniu sa vystavujete nie len vonku, v nepriaznivom počasí pri podcenení svojich síl, ako aj nedostatočnému odevu, ale hrozí vám aj vo vašom obydlí, ak nie je dostatočne vykúrené.

S príchodom zimy nie je dôvod prestať aktívne, či rekreačne športovať. Každý pohyb, najmä ten na čerstvom vzduchu sa počíta a prospieva nášmu zdraviu. Stačí si nájsť si svoj obľúbený zimný šport a prispôsobiť ho svojim možnostiam – či už zdravotným, časovým, ale aj tým finančným. Pri všetkých zimných športoch sú najčastejšími príčinami úrazov pády, zrážky s ďalšími osobami či predmetmi, strata kontroly nad pohybom, zlyhanie výbavy, únava a najmä neprimerané správanie. Platí tu nepísané pravidlo, že väčšina úrazov sa stáva pri precenení našich síl a schopností. Najvyšší výskyt je popoludní, a to následkom únavy či mierneho podchladenia. Oblečenie je dôležitým prvkom prevencie. Niekoľko vrstiev odevu, ktorý prepúšťa odparujúci sa pot, bráni vniknutiu vlhkosti, chráni pred vetrom a udržiava telesné teplo. Rovnako sú dôležité aj reflexné prvky, pre lepšiu viditeľnosť na svahu – voľte preto odev s výraznejšími farbami  či vzormi. Samozrejmosťou by mala byť prilba, pretože následky poranenia hlavy môžu byť v mnohých prípadoch aj smrteľné. Buďte ohľaduplní a pamätajte, že svah nepatrí iba vám. Rešpektujte aj ďalších milovníkov zimných aktivít.

Špecifickú kategóriu tvoria omrzliny. Ide o lokálne poškodenia kože na horných a dolných končatinách či na ušiach a tvári. Postihnuté miesto je bledé, no môže mať aj modrastý až čierny farebný nádych, je necitlivé, postihnutá oblasť je spojená s nepríjemnou bodavou bolesťou. Pri omrzlinách je potrebné postihnuté miesto zahrievať, ihneď vyhľadať lekársku pomoc a najmä príznaky nepodceňovať. Často postačí k ich vzniku teplota klesnutá mierne pod 0˚C a mokrý odev či obuv.

Zimné mesiace nám ponúkajú krásne prírodné scenérie. Je veľká škoda ich premárniť v pohodlí domova. Vyrazte preto denne na prechádzku, alebo si doprajte aktívny pohyb na svahu. Pamätajte vždy ale na dobre vybavený a dostatočne teplý odev, obuv a samozrejmosťou by mala byť teplá čiapka, ako aj rukavice a šál. Nikdy do prírody nechoďte sami, ak sa cítite unavení a už vôbec po požití alkoholu. Nenechajte chlad, mráz a menej priaznivé počasie, aby vám vzalo chuť a radosť z pobytu na čerstvom vzduchu, pretože aj zima má určite svoje čaro.