Následky reumatickej horúčky


 Reuma je jednou z najfrekventovanejších chorôb vyskytujúcich sa v seniorskom veku. Sprevádzaná je prvotnými štádiami, kde nemáme možnosť presne špecifikovať o akú chorobu ide. Ide o únavu, stratu hmotnosti, nechutenstvo – pri takýchto príznakoch nemusí ísť o fyzickú chorobu ale o duševnú poruchu, preto je presné špecifikovanie naozaj obtiažne.  V horších prípadoch, a rozhodne bolestivejších, trpia pacienti na opuch a silnú bolesť kĺbov.

Čo je to reumatická horúčka?

Ako z názvu vyplýva je to jeden zo symptómov a časť diagnózy samotnej reumy. Pri reumatickej horúčke nastáva opuch jedného alebo viacerých kĺbov. Reumatická horúčka je alarmujúcim príznakom choroby.  Mnohí pacienti si samotnú reumu všimnú až pri tejto horúčke, ktorá má za následok to, že pacienti sa odmietajú čo i len pohnúť z dôvodu veľkej bolesti.

Čo môžeme nazvať ako šťastím v pekle je, že reumatické horúčky majú pri správnej liečbe rýchly priebeh bez trvalých následkov. Prekonanie reumatickej horúčky nie je po správnom vyšetrení a včasnom podchytení zaznamenané ani na Röntgene.

Mnoho citlivejších pacientov má po reumatickej horúčke tendenciu prudšieho reagovania na počasie – sneh, dážď, nízky tlak, búrka. Ak sú vaše kĺby citlivé na zmenu počasia, nemusí to znamenať len prekonanie reumatickej horúčky. Ďalšími citlivými pacientmi, nazývajúcimi sa aj chronickými reumatikmi, sú ľudia s trvalým poškodením kĺbov – od narodenia.

Reumatickú horúčku si neradno mýliť s nepríjemnými bolesťami kĺbov – nie je to to isté! Majte na pamäti, že bolesti nemožno považovať za hotovú diagnózu. Pokiaľ sa vám okolo inklinovaného kĺbu nevytvára opuch, netrpíte horúčkou či aspoň zvýšenou teplotou, nemusíte sa plašiť.  Avšak v každom prípade zvážte návštevu vášho lekára.

Úplná anulácia výskytu týchto reumatických horúčok je hlavne prevencia, včasná a precízna starostlivosť a lekársky dozor. Pokiaľ je vo vašej rodine reumatické ochorenie, mali by ste svojho lekára navštevovať častejšie ako je zvykom. Odporučí vám rehabilitácie či včasne podchytí možný budúci problém.