Najlepšia prevencia pred starnutím? Cvičenie.


 Ľudia už po celé tisícročia hľadajú tajomstvo dlhého a zdravého života. Skúšajú mnoho rôznych vecí. Tú najjednoduchšiu a najúčinnejšiu vec však pritom majú doslova pod nosom. A čo ta najúčinnejšia vec vlastne je?

Je to pohyb.

Nielenže nám pravidelný pohyb dokáže upraviť hmotnosť, zvýšiť svalovú hmotu, spevniť kosti a zdvihnúť náladu. Podľa vedcov nám dokonca môže pridať aj niekoľko rokov života. Neveríte?

Cvičenie je rovnako účinné ako lieky

Štúdia, ktorú v roku 2013 vykonali vedci na Harvarde ukázala, že pohyb a cvičenie môžu byť pre zdravie človeka účinné rovnako ako lieky. A to najmä v prípadoch, kde sa jedná o prevenciu bežných chorôb, ako sú srdcové choroby, mŕtvica či diabetes.

Cvičením proste nášmu telu dávate určitú podporu a energiu bez toho, aby sme museli k tomu použiť podporné látky, ako sú alkohol či drogy. Vedci z University College v Londýne prišli na to, že starší ľudia, ktorí sú fyzicky aktívni majú nižšie riziko chronických ochorení, ako je napríklad artritída. Rovnako tak výskumy ukazujú, že cvičenie pomáha k oddialeniu kognitívnych porúch, ktoré súvisia so starnutím. Ďalšia vedecká štúdia z University of Rochester ukazuje, že ľudia, ktorí sa venujú pravidelnému pohybu majú lepšiu funkciu imunitného systému a ich telo je viac odolné proti rôznym zápalom.

Cvičenie predlžuje život

Podľa výskumníkov z University of Texas postačí človeku 15 minút denne mierne intenzívnej aktivity, ktoré dokážu predĺžiť ľudský život až o tri roky! Cvičenie miernej intenzity znižuje riziko smrti z akýchkoľvek príčin až o 14%!

Denne Vám tak stačí napríklad iba 30 minút hrabať lístie  alebo 15 minút odpratávať sneh, aby ste si dokázali predĺžiť Váš život. Nemusíte byť žiadnym olympijským atlétom, aby ste získali tieto zdravotné výhody. Rovnako tak nemusíte každý deň dvíhať ťažké závažia vo fitnescentre a dokonca nemusíte ani behať maratón. Postačí Vám pohyb 30 minút denne 5 dní v týždni.

Aký pohyb vybrať?

Výbornou možnosťou je napríklad joga, čo je skvelý spôsob, ako zlepšiť rovnováhu a znížiť riziko pádov, ktoré hrozia najmä u starších ľudí. V prípade, že možnosť pre cvičenie jogy nemáte môžete zvoliť jednoduché cvičenia, ako sú napríklad stoj na jednej nohe, chôdza po vyznačenej čiare či chôdza prekladaním päty nohy pred špičku druhej nohy.

V prípade, že máte nejaké zdravotné problémy, poraďte sa so svojim lekárom predtým, ako sa pustíte do pravidelného cvičenia.

Nezabúdajte. Cvičenie je proste najúčinnejším receptom k dlhšiemu a zdravšiemu životu.