Nadúvanie


Spôsobuje ho nadmerné hromadenie plynov. V tráviacom ústrojenstve človeka sú v normálnom stave 1 až 2 litre plynu. Je to prehltnutý vzduch, ktorý tvorí najmä dusík, krvné plyny vylučované črevnou stenou, plyny vznikajúce pri trávení, vodík a metán. Tie sú výsledkom kvasenia sacharidov a páchnucich plynov, ktoré vznikajú hnitím bielkovín a sekrétov. Časť nevstrebaných plynov sa vylučuje konečníkom. Množstvo vylučovaného plynu z tráviaceho traktu závisí najmä od množstva a zloženia stravy, telesného pohybu a psychického stavu.  Aj keď naša tráviaca sústava funguje dobre, i tak  odchod plynov môže byť niekedy nepríjemný. Prejavuje nafúknutým bruchom, pocitom plnosti a častým únikom plynov. Chronické nadúvanie môže spôsobovať problémy v každej oblasti nášho života, nehovoriac o nepríjemných sprievodných znakoch. Zvýšená plynatosť, striedanie zápchy a hnačky, časté grganie či nedostatočné vyprázdňovanie a bolesti brucha môžu byť príznakom ochorení hrubého čreva, tenkého čreva, pankreasu, žlčníka, žalúdka či pažeráka.  S týmto problémom sa najčastejšie stretávame u dojčiat, ktoré pri pití nasajú aj veľké množstvo vzduchu, a ten sa potom zachytí v ich úzkych črevách, čo im spôsobuje koliku.

Jedným z najčastejších príčin nadúvania je konzumácia potravín ako sú strukoviny, kapusta, brokolica, karfiol, kel pór, cesnak, cibuľa. Z ovocia sú to slivky, hrozno, sušené hrozienka a jablká. V ojedinelých prípadoch to môžu byť aj jogurty, mlieko a zmrzlina. Nepríjemné pocity navyše podtrhnú sýtené a sladené nápoje. Každý organizmus má inú toleranciu na potraviny, a preto ak trpíte nadmernou plynatosťou je dobré si svoj jedálny lístok zapisovať a potraviny na ktoré máte podozrenie skúsiť na určitý čas vylúčiť. V prípade, že nevidíte zlepšenie, môže ísť aj o príznak a predzvesť potravinovej intolerancie, syndrómu dráždivého čreva či zápalové a infekčné ochorenia tráviaceho traktu.

Ako si pomôcť

  • zvýšením telesnej aktivity (vhodné je plávanie, joga, pilates, kalanetika)
  • pri konzumácii jedla je dôležité jesť pokojne, aby sme nahltali čo najmenej vzduchu a potravu dobre prežuť, aby sme nezaťažovali trávenie
  • do jedálneho lístka zaradiť potraviny bohaté na vlákninu ( celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, semienka)
  • pitím bylinných čajov (osvedčené sú čaje z mäty, feniklu, anízu, kde môžete navyše pridať rascu)
  • masážou brucha na podporu pohybu čriev – masírovať krúživými pohybmi
  • teplými obkladmi (prikladaním termoforu)
  • horúcim kúpeľom
  • v akútnych prípadoch môžete zvoliť aj voľnopredajný liek, ktorý zmierni plynatosť a napätie čriev

Ak je nafukovanie spôsobené len zlými návykmi, najvhodnejšie je tieto návyky zmeniť. Jedným z nesprávnych návykov môže byť napr. časté žuvanie žuvačiek, ohrýzanie nechtov, pričom človek prehĺta veľmi veľa vzduchu.