Nadúvanie


Býva spôsobené nedokonale strávenou potravou a často sprevádzané hnačkovými ochoreniami. Vzniká rozťahovaním a nafukovaním tráviaceho traktu plynmi. Zapríčiňuje ho nadmerné prehĺtanie vzduchu, časté chronické rihanie, konzumácia nadúvajúcich potravín. No môže ho spôsobovať i nedostatočný obsah kyseliny soľnej v žalúdočnej šťave, ako aj nedostatočné vylučovanie žlče. Potrava sa celkom nestrávi a v hrubom čreve vznikajú hnilobné plyny.

SYMPTÓMY

  • bolestivo nafúknuté brucho
  • vetry
  • nedostatočné trávenie
  • kŕče v bruchu 

ČO NADÚVA?

Strukoviny, brokolica, kapusta, sójové bôby, baklažán aj čierny chlieb. Nadúvanie vyvoláva aj rýchle a hltavé jedenie, spomalený prechod potravy črevami (bufetové stravovanie), nedostatočné požutie potravy,  žuvanie žuvačky a pitie sýtených nápojov. Sóda, kolové nápoje a pivo sa v organizme ohrejú pričom sa z nich uvoľní plynný oxid uhličitý. Chronické nadúvanie býva spôsobené častou konzumáciou sladkostí, bieleho chleba, lúpanej ryže a cestovín zo svetlej múky.

POMÔŽE ČAJ

Pri tráviacich ťažkostiach a nadúvaní nám pomôže sladkovka hladkoplodá, nazývaná aj sladké drievko. Uvaríme harmančekový čaj a v jednej šálke rozpustíme asi 20 gramov sladkovky. Pijeme len 1 šálku denne. Tradičným domácim prostriedkom proti nafukovaniu je aj čaj z medovky. Medovka obsahuje horčiny, ktoré stimulujú látkovú premenu a trávenie. Jednu až tri polievkové lyžice medovkových listov zalejeme šálkou horúcej vody a necháme 10 až 15 minút vylúhovať. Preceníme a pokojne môžeme vypiť aj viac šálok denne. Medovku môžeme kombinovať s harmančekom v pomere 1:1.

OVOCIE A ZELENINA

Všetky druhy ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody urýchľujú všetky procesy spojené s prechodom potravy  črevami, pomáhajú predchádzať nadúvaniu alebo jeho príznaky zmierňujú a odstraňujú. Ide hlavne o exotické ovocie, kivi, bobuľové ovocie, melóny, čerešne a slivky. A pred jedlom zjeme kyslejšie ovocie – kivi, grep, citrón, jablko, ríbezle, hrozno, brusnice, povzbudíme tvorbu žalúdočnej kyseliny, dôjde k zvýšenej produkcii kyseliny soľnej,  a tak sa zvýši kyslosť – acidita žalúdočnej šťavy. Skonzumovaná potrava sa lepšie rozloží a v črevách už potom nie je dôvod na vznik nežiaducich plynov.

STRUKOVINY NAMÁČAME

 Poznáme niekoľko spôsobov na  zmiernenie nadúvania po konzumácii kapusty a iných druhov zeleniny. Čím dlhšie ich tepelne upravujeme, tým sú ľahšie stráviteľné. Ak fazuľu, hrach pred varením na 12 hodín namočíme do vody a následne varíme bez pokrievky, nebude nás z nej nadúvať. Kto však s nadúvaním problémy nemá, nech radšej kapustu spracúva krátko, tak do svojho tela dostane všetky živiny a vitamíny v plnej hodnote.

Prvým krokom ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému problému je spoznať potraviny a jedlá, ktoré konkrétne nám spôsobujú nafukovanie a vyhýbať sa im. Ak sme však na nadúvanie náchylní, môže nám ho spôsobiť prakticky všetko, čo dostaneme do žalúdka. Niektorí ľudia neznášajú laktózu – mliečny cukor. Ak v črevách nemajú dostatok enzýmu laktázy, mliečny cukor na neštiepi na glukózu a galaktózu. Miesto toho črevné baktérie v hrubom čreve z laktózy produkujú iné látky – mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré spôsobujú nadúvanie a aj hnačky.