Nadmerná spavosť


Patrí medzi poruchy spánku, nazýva sa hypersomnia, prejavuje sa zvýšenou potrebou spánku. Je opakom nespavosti (insomnie). Človek s nadmernou potrebou spánku má skrátenú dobu bdelosti, ktorú by mal venovať aktívnemu životu (rodina, práca, vzdelanie). Hypersomnia je príznakom  niektorých ochorení nervovej sústavy, infekčných ochorení mozgu a tiež aj mnohých ďalších ochorení psychického typu. Chorý si predlžuje nočný spánok a ráno vstáva s veľkými ťažkosťami. Ani po spánku, ktorý u hypersomnie môže trvať až šestnásť hodín, sa však necíti oddýchnuto a je stále unavený. Tento príznak býva v stave bdelom sprevádzaný bolesťami hlavy, nízkym krvným tlakom, pocitom studených rúk, podráždením či depresiami. 

PRIEBEH

Hlavným príznakom je konštantná únava. Ľudia s týmto ochorením si počas dňa niekoľkokrát krátko pospia. Zdriemnutia pritom prichádzajú nečakane. Ďalšie symptómy sú nechutenstvo, podráždenosť, nedostatok energie počas dňa, úzkosť, pomalé myslenie alebo rozprávanie, ťažké rozpamätávanie.

AKO SI POMÔCŤ

Vzhľadom k tomu, že na nadmernej spavosti sa veľkou mierou podieľa psychický stav, je potreba sa zamerať na svoj život. Niekedy je depresia skrytá a človek si ju plne neuvedomuje, napriek tomu je prítomná. Pokiaľ pociťujete nespokojnosť so svojim životom, máte často pocity úzkosti, alebo len veľa povinností a žiaden voľný čas, spozornite. Skúste podniknúť kroky k tomu, aby ste mali viacej času na seba, na svoje koníčky. Niekedy je to zmena práce, inokedy zmena prostredia, v ktorom sa obvykle pohybujete. Pomôcť môžu i meditácia, joga, liečiteľ, či svojpomocná literatúra. Na kvalite života i spánku sa môže odraziť i pohodlný matrac, príjemné prikrývky a lôžkoviny všeobecne. Veľmi dôležitá je správna životospráva. Odborníci odporúčajú pravidelne jesť pestrú a na výživu bohatú stravu, aby telo malo odkiaľ čerpať energiu. Skvelým pomocníkom ako sa unaviť a vyplaviť do tela hormóny šťastia je fyzická aktivita. 

DIAGNOSTIKA & LIEČBA

Potreba spánku u zdravého ľudského organizmu je definovaná na 6-9 hodín u dospelého človeka. Pokiaľ niekto spí viac je považovaný za „dlho spacieho“ a môže mať aj hypersomniu. Takýto človek sa cíti malátny, unavený, nevyspatý a to aj napriek tomu, že  mal dostatok až prebytok spánku. Primárna nadmerná spavosť nemá viditeľné príčiny a ide o narkolepsiu. Typickým je krátkodobé  denné spanie vo viacerých opakovaniach (ak človek zaspí viackrát počas dňa na niekoľko minút alebo desiatok minút). Nadmerná spavosť môže byť spôsobená nejakou poruchou alebo zdravotným problémom. Veľakrát je sprevádzaná aj nočnou nespavosťou alebo poruchami spánku v noci, ktoré sa môžu prejavovať len nekvalitným a ľahkým spánkom. Nadmerná spavosť dosť ovplyvňuje bežný život, napríklad váš výkon v práci , sociálny život ale môže dôjsť aj k závažnejším problémom akým sú napr. autonehody. Lekára sa odporúča navštíviť pokiaľ  sa nadmerná spavosť prejavuje každodenným spaním v dĺžke 12 a viac hodín alebo ak sa prejavuje náhlym nekontrolovateľným zaspaním viac krát do dňa. Pacientovi bývajú v liečbe hypersomnie podávané prostriedky na posilnenie imunity. Ďalej sa predpisujú stimulanciá ako Ritalin, ktoré potláčajú únavu, zvyšujú sústredenie a človeka udržujú bdelého, alebo antidepresíva. Odporúča sa zdržiavať často na čerstvom vzduchu, dodržiavať pravidelný spánkový režim so zásadami spánkovej hygieny. Pomáha tiež zelený čaj. Ochorením trpí zhruba 5% populácie a predstavuje závažný problém pre kvalitu života človeka. 

Nadmerná denná ospalosť môže byť primárna alebo sekundárna. Primárna hypersomnia býva spôsobená poškodením mozgu. Sekundárna hypersomnia je spájaná s inými ochoreniami, ktoré spôsobujú únavu alebo nedostatok spánku, napríklad nadbytok melatonínu v krvi, ochorenia tráviaceho traktu, depresie, schizofrénia, nádorové ochorenia, AIDS, dlhodobé prepracovanie, únavový syndróm, obštrukčné spánkové apnoe, zníženú funkcia štítnej žľazy a mnoho ďalších. Aj niektoré lieky, drogy a nadmerné pitie alkoholu môžu spôsobovať nadmernú dennú ospalosť.