Nádcha


Je zápal nosovej sliznice a zároveň snáď to najčastejšie ľudské ochorenie. Hlavnými príznakmi sú pocit upchatého nosa, pálenie a svrbenie nosovej sliznice, kýchanie, vodnatý alebo hnisavý výtok. Jedná o vírusové ochorenie spôsobené niektorým z mnohých druhov rinovírusov, ale častou príčinou je tiež alergia. Ak hovoríme o infekčnej nádche, trvá naozaj asi týždeň. Je najčastejšie spôsobená infekciou vyvolanou vírusmi, zriedkavejšie inými mikroorganizmami. Ide teda o ochorenie, s ktorým sa musí popasovať náš imunitný systém. Navyše, bez liečenia sa môže infekčná nádcha skomplikovať. Narušená nosná sliznica a vyčerpaný imunitný systém nebude vedieť odpovedať na ďalšie infekčné hrozby a môže sa vyvinúť zápal v iných častiach dýchacích ciest. Takisto neinfekčná, alergická nádcha je častým prvým krokom k neskoršiemu alergickému postihnutiu dolných dýchacích ciest a vzniká astma. Takže nádcha si, nielen pre svoj nepríjemný priebeh, zaslúži našu pozornosť. 

MÝTY

Prenáša sa bozkami

Hlavnou príčinou nádchy sú tzv. rinovírusy, ktoré do tela prenikajú najčastejšie sliznicou nosa a očí – ústami sa to stáva skôr výnimočne. Ak vášho partnera teda postihla nádcha, nemusíte sa obávať pobozkať ho ani sa napiť z jedného pohára.

Teplé oblečenie

Ako máme v sebe zakorenené už od detstva kedy nás nabádali sa teplejšie obliekať, aby sme  neprechladli. V skutočnosti ale nádcha nemá s pobytom v chladnom prostredí nič spoločné. Teplé oblečenie nás chráni pred podchladením, ktoré narušuje našu obranyschopnosť, no a ako je dobre známe, oslabená imunita ide ruka v ruke s náchylnosťou k infekciám. Preto treba pozerať na dostatočne teplé oblečenie ako na prevenciu. 

Mlieko

Práve o ňom sa vždy hovorilo, že počas nádchy zahlieňuje. Avšak neexistuje žiadna štúdia, potvrdzujúca toto tvrdenie. Naopak dlhodobé vylúčenie mlieka z organizmu môže viesť istým spôsobom k poškodeniu organizmu, ktorému budú chýbať vitamíny a minerály. Mlieko a výrobky z neho sa neodporúčajú len ľuďom, ktorí trpia na intoleranciu na spomínanú potravinu.    

Vírusy zlikviduje mydlo

Veľa ľudí si myslí, že vírusy spôsobujúce nádchu zničí antibakteriálne mydlo. Ako už samotný názov hovorí, takéto mydlo dokáže zničiť len baktérie, čo nám pri bežnej nádche, ktorú vyvolal vírus veľmi nepomôže.

Prichádza s ňou teplota

Nie je to tak úplne pravda. Ako už bolo spomenuté, obyčajná nádcha môže neskôr vyústiť do závažnejšej infekcie s nepríjemnými komplikáciami. Akonáhle sa rozšíri do vedľajších prínosových dutín, dochádza k zápalu, kedy už sa začneme sťažovať na bolesť hlavy a zvýšenú teplotu. V bežnom prípade ale platí, že s nádchou teplota neprichádza.

Nosný sprej je návykový

Neplatí, ak sa budeme riadiť pokynmi uvedenými na príbalovom letáku. Pri dodržaní obmedzenej doby používania, dochádza len k odpuchnutiu sliznice a priedušnosť nosa bude oveľa jednoduchšia. Riziku sa vystavujeme ak prípravok používame dlhodobo, kedy už hrozí poškodenie sliznice.

Pri nádche nezabúdajte na správnu hygienu nosovej dutiny a na umývanie rúk. Na čistenie nosa je najlepšie používať mäkké jednorazové vreckovky a na zmiernenie podráždenej kože v okolí nosa hydratačné krémy. S cieľom posilniť organizmus je potrebné pravidelne konzumovať ovocie a zeleninu, ktoré telu dodávajú veľa vitamínov (napr. jablká, citróny, paradajky a zemiaky obsahujú vysoké množstvá vitamínu C, grapefruity, melón a broskyne sú bohaté na vitamín A). Zároveň treba predchádzať šíreniu choroboplodných mikrooganizmov a upratovať domácnosť nielen s použitím čistiacich prostriedkov, ale aj prostriedkov, ktoré ničia baktérie, ako aj často vetrať.