Myóm maternice


Myómy sú nezhubné nádory vo svalovine. V priečne pruhovanom svalstve sa vyskytujú zriedkavo, častejšie sa objavujú v hladkých svaloch, ku ktorým patrí i maternica. Nie sú životu nebezpečné, no aj tak ich teba liečiť. Myómové uzly, tvorené väzivom a svalovinou, bývajú ojedinelé i mnohopočetné. Rozličná je aj ich veľkosť – od veku špendlíkovej hlavičky až po veľkosť ľudskej hlavy. Ochorenie postihuje ženy v plodnom veku, najčastejšie po tridsiatke. Vznik a rast myómov pravdepodobne potrebuje hormonálna činnosť vaječníkov. Myómy, ktoré nespôsobujú subjektívne ťažkosti, zvyčajne objaví lekár pri preventívnych prehliadkach.

Príznaky

  • bolesť a tlak v podbrušku
  • nepravidelná, bolestivá alebo silná menštruácia
  • pocit plnosti brucha
  • ťažkosti s močením alebo vyprázdňovaním

Príčiny sklonu ku vzniku myómov zatiaľ nepoznáme. Na ich raste sa zásadne podieľajú pohlavné hormóny. Tak sa stáva, že sa myómy zväčšujú, keď je žena liečená estrogénmi, napríklad antikoncepciou.  Kým sa v tele tvorí estrogén, môžu myómy znova vznikať a rásť – aj po úspešnom odstránení. Ženy, ktoré nikdy nerodili majú omnoho väčšiu pravdepodobnosť k ich vzniku. K ich rastu ďalej prispieva aj hypertenzia a obezita.

Liečba

Myómy vyvolávajú rôzne príznaky podľa toho, kde sa nachádzajú a aké sú veľké. Záleží potom na rozsahu príznakov a želaní pacientky mať dieťa, či bude liečba zameraná na potlačenie príznakov alebo na odstránenie myómu. Myóm je možné zmenšiť pomocou hormónov, rádiových a ultrazvukových vĺn alebo obmedzením krvného zásobenia. Uzly myómu  sa môžu iba vylúpnuť alebo vyrezať, niekedy je nutné odstránenie  celej maternice. Farmakologická liečba je iba symptomatická, so snahou pozitívne ovplyvniť menštruačné poruchy a anémiu.  Mnohé myómy spočiatku nevyvolávajú nijaké príznaky. Avšak tie rastúce často spôsobujú silné pocity tlaku a problémy s vyprázdňovaním. Niektoré ženy trpia aj bolesťami chrbtice, ako aj bolesťami pri pohlavnom styku. Ak myóm v stene maternice obmedzuje jej schopnosť zmrštenia, dochádza k nepravidelným a dlhotrvajúcim menštruáciám, čo môže viesť až k chudokrvnosti. Myóm, ktorý rastie dovnútra maternicovej dutiny, môže byť príčinou neplodnosti, alebo aj opakovaných potratov. Nepriaznivým faktom je, že sa môžu zasa a zasa obnovovať aj po ich odstránení.

Pri tomto ochorení neexistuje žiadne preventívne opatrenie. Pacientka môže sledovať svoj zdravotný stav a pri problémoch, ktoré by bolo možné pripísať tejto diagnóze je  nutné okamžite vyhľadať svojho lekára. Jediným možným opatrením je chodiť pravidelne na preventívne prehliadky a sledovať príznaky.