Modriny bez príčiny


Malé deti sú niekedy doslova posiate modrinami. Veľa sa hýbu, padajú, udierajú sa, teda je to normálne. Viac ich majú aj športovci, nie len tí čo sa venujú silovým, bojovým či kontaktným športom. Napríklad takí bežci  na dlhé trate môžu mať preťažené cievky v dolných končatinách a tie neustoja tlak a prasknú. Modrinám sa nevyhnú ani ľudia, ktorí nosia ťažké bremená a na ich kožu pôsobí veľký tlak. S modrinami sa spája väčšina udretí, pádov a poranení. 

SLNKO AJ VEK

K ich tvorbe viac inklinujú ženy, hlavne po klimaktériu, keď sa v tele výrazne znižuje hladina pohlavných ženských hormónov, ďalej ľudia, ktorí sa radi a často opaľujú, a seniori. Vo všetkých troch skupinách platí, že majú krehkejšie cievy a tenšiu, menej pružnú kožu. S výraznejšími hematómami rátajte aj po operáciách. Neraz ich sprevádza bolesť a opuch. Ak je veľký, znamená to, že sa hematómy naplnili tekutinou. Tá sa však niekedy nevstrebe prirodzenou cestou a je nutné ju chirurgicky odstrániť. Možno patríte do skupiny ľudí, ktorí sa len trochu udrú o roh stola a na stehne sa im vytvorí všetkými farbami hrajúca škvrna veľká ako päsť. Zrejme ste zdedili náchylnosť na zvýšenú krvácavosť. Modriny sa najčastejšie tvoria v podkoží na končatinách a na tvári, no prekvapia aj na atypických miestach – v podpazuší, Vnútorné hematómy vznikajú vo svaloch a vnútorných orgánoch pri vážnych úrazoch a patria do rúk chirurgov a traumatológov.

NEPOZNANÁ PRÍČINA

Zvyčajne sú neškodné a do dvoch týždňoch sa vstrebú. Ak predstavujú estetický problém, dámy si ich zakryjú mejkapom. Zbystrite pozornosť, keď sa ani po čase nestratia alebo sa nepamätáte, žeby ste sa udreli,  a napriek tomu sa vám stále tvoria. Ak pri preventívnej prehliadke, alebo bežnom ochorení zistí lekár, že má pacient podozrivé modriny, treba spoznať príčinu vytvorenia. Problém nastáva ak pacient poznamená, že ich badá dlhší čas a netuší prečo sa vytvárajú. Takéto prípady môžu znamenať vážnu zdravotnú komplikáciu či závažné ochorenie. Na základe toho dá všeobecný lekár spraviť krvný rozbor zameraný na krvný obraz, pečeňové testy, hladinu cukru v krvi a faktory zrážanlivosti.  Na základe zisteného pošle pacienta ďalej k hematológovi, hepatológovi, internistovi či inému špecialistovi. Príčin spontánnej tvorby modrín bez mechanického podnetu je veľa, preto treba nájsť čo najskôr tú správnu.

AJ VÁŽNE OCHORENIE

Skúsenosti s modrinami majú pacienti s ochorením pečene, no najmä sú to cukrovkári, ktorým ochorenie môže narušiť cirkuláciu krvi a poškodiť cievy. Ďalej ľudia s poruchou štítnej žľazy alebo zníženou kvalitou cievnej steny. Na príčine môžu byť tiež vrodené poruchy zrážanlivosti krvi, napríklad hemofília. Zvýšený sklon k tvorbe modrín môže súvisieť s poruchou funkcie krvných doštičiek pri leukémii či rakovine lymfatického systému. Nemusíte sa však hneď strachovať, že posledné uvedené sa týka vás, nakoľko v týchto prípadoch sú modriny len jeden z mnohých sprievodných prejavov.

LIEKY

Viac podliatín sa môže vyskytovať aj pri požívaní liekov a riedenie krvi, ktoré znižujú zrážanlivosť a pôsobia ako prevencia proti upchatiu ciev. Môžu ich mať ďalej na svedomí aj hormonálne lieky, ako aj lieky používané na liečbu reumatických ochorení,  astmy či atopického ekzému. Podliatiny sa spájajú aj s poruchami výživy či vstrebávania živín. 

ČO S NIMI?

Bohužiaľ, predchádzať sa im dá iba čiastočne. Pri športe a voľnočasových aktivitách treba používať ochranné pomôcky zmierňujúce dôsledky prípadného úrazu. Pri krehkých cievach môžete užívať preparáty s rutínom, vitamínom C, s heparínom alebo jeho kombinácie podporujúce kvalitu ciev. Niektoré krémy, tabletky a masti dostať voľne v lekárni, iné predpíše  lekár. Ak beriete lieky, ktoré vyvolávajú zvýšenú krvácavosť, poraďte sa o vhodnejšej liečbe či zmene dávkovania. Bezprostredne po náraze či údere stlačte postihnuté miesto prstom alebo kompresívnym obväzom, následne priložte ľadový obklad. Neskôr prídu vhod účinné krémy s látkou heparín. Z prírodnej lekárne sú účinné homeopatikum s arnikou, octový obklad či obklad z materinej dúšky, gaštanových listov alebo zo slezu. Ak sa už modrina vytvorila, proces hojenia sa urýchli ak sa budete venovať vytrvalostnej pohybovej aktivite, ktorá podporí cirkuláciu krvi a prirodzene sa posilnia cievy.