Menopauza


Je prirodzenou súčasťou života každej ženy, ktorá obvykle nastupuje medzi 45. až 55. rokom života. Klimaktérium, inak nazývané prechod, je často sprevádzané zvýšeným potením, návalmi tepla, bolesťou hlavy, zvýšeným krvným tlakom, závratmi, zmenou srdcového rytmu, poruchami spánku, sexuálnymi ťažkosťami, náladovosťou, nervozitou, úzkosťou, priberaním, zmenami na pokožke a mnohými ďalšími príznakmi, ktoré nie sú vôbec príjemné. Toto obdobie je pre každú ženu veľmi náročné. Menopauza a klimaktérium, sú dve odlišné veci, aj keď mnohí z nás si myslia, že sa jedná o to isté. Menopauza je posledné menštruačné krvácanie, ktoré je riadené vaječníkmi. Pričom klimaktérium predstavuje celú prechodovú fázu – začína sa zhruba od 45. roku života.

Liečba

Môže prebiehať pomocou hormonálnych prípravkov, ktoré sú potrebné v prípade závažných príznakov, výlučne pod lekárskym dozorom, dohliadajúc na to, že hormonálna terapia má nielen svoje prednosti, ale nesie so sebou aj isté nebezpečenstvo.

Tie ženy, ktoré odmietajú hormonálnu terapiu, môžu využiť vynikajúcu alternatívnu stratégiu, ktorá pomôže vyriešiť základné príznaky – ide len o to, aby sme si zvolili správnu stravu. Dodržiavaním nízkotučnej diéty pomáhame chrániť telo pred zvýšenou hladinou cholesterolu, ako aj zvyšovaniu našej hmotnosti. Strava s vysokým obsahom vlákniny pomáha pred rizikom zápchy, tiež aj znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Ovocie a zelenina obsahujú antioxidanty – vitamíny A, C, E a betakarotén, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb. Dôležité je sa zamerať na zvýšený príjem vápnika, pretože klesajúce hladiny estrogénu urýchľujú jeho stratu. Medzi dobré zdroje vápnika patria mliečne výrobky, ryby, pomaranče, brokolica, žerucha, sušené figy, sušené marhule, ľanové a slnečnicové semienka. Pri vstrebávaní vápnika je veľmi dôležitý vitamín D. Dobrými zdrojmi sú vajcia, olejnaté ryby a maslo. Počas tohto náročného obdobia uprednostňujte potraviny, ktoré sú bohaté na estrogén. Medzi také potraviny patria sójové bôby a výrobky zo sóje, cícer, šošovica, orechy a bobuľové ovocie. Pite veľa vody, ovocných a zeleninových štiav.

Ženy, ktoré postihla menopauza, trpia zvýšeným rizikom osteoporózy, s čím sú spojené časté zlomeniny alebo bolesti chrbta. Okrem toho sa mierne zvyšuje aj riziko kardiovaskulárnych ochorení, pretože chýba estrogén, ktorý má za úlohu proti týmto ochoreniam poskytovať ochranu. Ďalším postihnutým orgánom je močová trubica a časť močového mechúra, objavujú sa problémy s močením. Treba aj napriek nepriaznivým a náročným príznakom ostať pozitívne naladený, pretože významnú úlohu tu zohráva dobrý psychický stav. Nesmieme zabúdať, že nejde o nijaké ochorenie, ale o bežný proces v našom organizme, v ktorom jedna etapa končí a nová začína.