Medvedí cesnak


Každoročne na jar stretávam v lese blúdiacich ľudí, ktorí hľadajú cesnakový životobudič ako vzácny poklad. Pravdou je, že ak ste našli oblasť, v ktorej cesnak medvedí rastie, tak máte v rukách skutočný detoxikačný zázrak. Táto bylinka má typickú cesnakovú vôňu a chuť. Nájdete ho najmä v listnatých lesoch na vlhkých miestach v polotieni. Zbierať by ste ho mali do momentu, pokiaľ zakvitne, pretože potom stráca svoju silu. Chutnejšie sú malé mladé listy, tie veľké už môžu mať horkú chuť. Sezóna medvedieho cesnaku je však pomerne krátka. Začína na jar a najhojnejší výskyt je v apríli. Jeho účinky na náš organizmus sú skutočne blahodárne. Preto by ste mali začať s jeho konzumáciou už v apríli a zabezpečiť si tak perfektnú imunitu po celý zvyšok roka.

ZDRAVOTNÉ BENEFITY

– prečisťuje organizmus

– pôsobí ako dezinfekcia čriev a napravuje mikroflóru

– má antibakteriálne účinky

– upravuje tlak

– lieči zápal v tele

– pomáha pri kardiovaskulárnych problémoch

– posilňuje imunitu

– znižuje hladinu zlého cholesterolu

– pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest

VYUŽITIE

V surovom stave v kuchyni

Čerstvé listy majú široké využitie– ako súčasť zelených šalátov, polievok, môžeme ich pridávať do slaných pečených koláčov a knedlí,  pri príprave kváskového pečiva, pesta a omáčok.

Víno 

Je to vynikajúci prostriedok na uvoľnenie hlienov z pľúc a pri tzv. mokrom kašli. Túto domácu medicínu si určite obľúbi aj mužská časť rodiny. Nakrájané listy cesnaku (množstvo, aké sa vojde do šálky s objemom 2 dl) vložte do hrnca s 3 dl bieleho vína, priveďte do varu a varte asi 10 minút. Po odstavení a vychladnutí nápoj preceďte a kým je vlažný, pridajte do neho podľa chuti med. Užívajte počas dňa po lyžičkách (3x denne 1 PL).

Tinktúra

Nazbierané listy medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Naukladáme do 1/2 litrového úplne až po hrdlo a zalejeme vodkou. Na slnečnom teplom mieste necháme lúhovať dva týždne. Potom ho už iba scedíme. Medvedí cesnak má mimoriadne detoxikačné účinky. Bylinkárky túto tinktúru odporúčajú každé ráno po 10-15 kvapkách do malého množstva vody a vypiť. Tinktúra je vhodná aj na potieranie rán.  

Sterilizovaný medvedí cesnak

Umyté listy posekáme alebo zomelieme. Do litra vody dáme dve polievkové lyžice soli a dve lyžice kyseliny citrónovej.  Zmes nechápe prejsť varom. Listy natlačíme do fliaš a zalejeme vychladnutým nálevom – sterilizujeme 10 minút pri teplote 85 stupňov.  Odložíme na tmavé miesto.

Najväčšiu silu má ihneď po odtrhnutí, preto s jeho konzumáciou príliš neotáľajte. Neskonzumované listy sa neodporúča sušiť, touto metódou uskladňovania stráca všetky liečivé látky a, samozrejme, účinky. V uzatvárateľnej nádobe vydrží v chladničke tri až päť dní, po uplynutí tejto doby ho môžete zamraziť. Najideálnejším riešením je zamyslieť sa nad jeho využitím v kuchyni vopred. Pripraviť si môžete chutnú polievku, nátierku, cesnakové maslo a pesto plné vitamínov.